Wat hebben de VS en Zuid-Soedan gemeen?

Nu Somalië, vele jaren beschouwd als een ‘wetteloze staat’, het VN-kinderrechtenverdrag geratificeerd heeft, blijven amper twee staten over die dat niet hebben gedaan: Zuid-Soedan en de Verenigde Staten. De VS staan dus meer dan ooit alleen in hun verzet tegen het verdrag.

  • Arsenie Coseac (CC BY-ND 2.0) Zuid-Soedan is nog maar sinds 2011 lid van de VN, maar het heeft wel al stappen ondernomen om het verdrag te ratificeren. De VS niet. Arsenie Coseac (CC BY-ND 2.0)

Gezien de huidige dominantie van de Republikeinse partij in het Congres lijkt een ratificatie kansloos.

Somalië is het 195e land dat het kinderrechtenverdrag heeft geratificeerd, waardoor het het meest geratificeerde internationale verdrag in de geschiedenis is. Dat Zuid-Soedan het verdrag nog niet heeft geratificeerd, is enigszins begrijpelijk, zeggen deskundigen. Het land is nog maar sinds 2011 lid van de VN, en het heeft al stappen ondernomen om het verdrag te ratificeren, mogelijk zelfs nog dit jaar.

Voor de Verenigde Staten is de situatie helemaal anders. De toenmalige Amerikaanse ambassadeur bij de VN, Madeleine Albright, ondertekende het verdrag mee in 1995, als vertegenwoordiger van de regering-Clinton. Maar sindsdien heeft geen enkele Amerikaanse regering het verdrag voorgelegd aan het Congres ter ratificatie.

Om het te ratificeren is een tweederdemeerderheid nodig, zegt Kul Gautam, voormalig ondersecretaris-generaal van de VN en vicedirecteur van de VN-kinderrechtenorganisatie UNICEF. Gezien de huidige dominantie van de Republikeinse partij in het Congres noemt Gautam ‘een ratificatie kansloos’.

Volgens Meg Gardinier van de Campagne voor de Amerikaanse ratificatie van het Kinderrechtenverdrag draait de Amerikaanse terughoudendheid vooral rond twee argumenten. Ten eerste zou het verdrag de rol van ouders ondermijnen in de opvoeding van hun kinderen, en ten tweede zou elke ratificering van een internationaal verdrag de Amerikaanse soevereiniteit bedreigen.

Toch is Garinier hoopvol dat het Verdrag alsnog geratificeerd zal worden. ‘De vraag is alleen: wanneer?’

Obama

‘Als ik president word, zal ik dit en andere mensenrechtenverdragen opnieuw laten bekijken.’

Tijdens zijn campagne in 2008 zei Barack Obama dat ‘het beschamend was dat de VS in het gezelschap is van Somalië, een wetteloos land. Als ik president word, zal ik dit en andere mensenrechtenverdragen opnieuw laten bekijken.’

Daar is tot nog toe niet veel van in huis gekomen, ook niet na een brief waarin 125 Amerikaanse en internationale organisaties aandringen op een herziening. ‘De VS kunnen onmogelijk op een geloofwaardige manier andere landen aansporen om mensenrechten voor kinderen te garanderen als ze zelf die normen niet onderschrijven’, zegt Gardinier. ‘We zijn ervan overtuigd dat het verdrag kinderen beschermt, gezinnen versterkt en zonder enige twijfel het leven van kinderen verbetert.’

De Amerikaanse vrees dat het verdrag het gezag van ouders in twijfel trekt, is dan ook ongegrond, zeggen deskundigen. Het verdrag benadrukt dat een sterk gezin cruciaal is voor kinderen en de samenleving. Artikel 19 noemt zelfs expliciet het belang van ouders en het gezin in het leven van kinderen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2828   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2828  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.