Weinig animo rond regeerakkoord

Nieuws

Weinig animo rond regeerakkoord

21 maart 2008

Het regeerakkoord van de regering Leterme I rond migratie is vaag en geeft geen enkele waarborg dat de problemen van de mensen zonder papieren zullen opgelost zijn, vindt Recht op Migratie. Het Vlaams Netwerk van verenigingen waar armen het woord nemen vindt te weinig terug over koopkrachtverhogende maatregelen.

De vereniging Recht op Migratie zegt het regeerakkoord niet te kunnen onderschrijven: ‘Het blijft op belangrijke punten vaag, het formuleert verschillende intenties maar er is geen enkele garantie voor de goede afloop.’ Er zijn wel enkele kleine verbeteringen, zoals de regularisatie omwille van een ‘lange duur van procedure’ die naar 4 en 5 jaar wordt gebracht. Negatief blijft volgens Recht op Migratie het feit dat er geen duidelijke criteria zijn afgesproken voor een algemene regularisatie.
Vluchtelingenwerk Vlaanderen vindt dat de regering niet de ambitie heeft om de uitdagingen in asiel en migratie aan te pakken. De organisatie vindt het regeerakkoord een flauw afkooksel van de tekst die in oktober 2007 voorlag: ‘Zo staat in het huidige akkoord niets meer over het plan om vluchtelingen uit crisisgebieden legaal naar België te halen (resettlement), over de evaluatie en bijsturing van de recente asiel- en opvangwetten of over een wettelijk verblijfsstatuut voor niet-begeleide minderjarigen.’

Armoede

Het Vlaams Netwerk van verenigingen waar armen het woord nemen vreest dat de aangekondigde stimulans voor uitzendarbeid, nachtwerk, overuren en een algemene toename van de vereiste flexibiliteit bij de werknemers werken onhaalbaar zwaar kan maken voor armen. ‘Voor wie in de werkloosheid terechtkomt, en tot een kansengroep behoort, wordt het armoederisico bovendien nog versterkt.’

Kernuitstap

De Bond Beter Leefmilieu vindt het feit dat de kernuitstap overeind blijft de meest opvallende conclusie van het regeerakkoord Leterme I. Maar de organisatie voegt eraan toe dat er tegen eind 2009 een studie komt die de Belgische energiebehoeften in kaart moet brengen. De milieubeweging betreurt verder dat het regeerakkoord niet langer verwijst naar de recuperatie van de miljarden euro’s winst op de afgeschreven elektriciteitcentrales.