Werknemers Fukushima ontvluchtten hun post na ramp

Op een kritiek moment tijdens de ramp in Fukushima vluchtten honderden werknemers in paniek weg van hun post. Ze negeerden het bevel om op post te blijven en zo mogelijk de gevolgen van de ontploffing te helpen beperken. De vaststelling staat in een rapport dat tot nog toe geheim bleef, maar naar buiten werd gebracht door de Japanse krant The Asahi Shimbun.

  • CC BY 2.0 kawamoto takuo Personeel van de kerncentrale van Fukushima op een archieffoto uit 1999. CC BY 2.0 kawamoto takuo

Volgens de krant, die naar eigen zeggen 400 pagina’s aan transcripties heeft van interviews met medewerkers, is de beschrijving van de hand van Masao Yoshida, de manager van de kerncentrale, die vorig jaar stierf aan kanker. Yoshida werd in Japan gezien als een van de helden in het verhaal.

Het gesprek met Yoshida schetst een beeld van de paniek die op 15 maart 2011 om zich heen greep toen de centrale van Fukushima Daiichi vier dagen na de aardbeving en tsunami zonder koelsysteem viel. Na een eerste ontploffing vreesde Yoshida dat er straling vrijgekomen was en droeg hij een aantal werknemers op zich te verzamelen in het veiligste deel van de fabriek.

De arbeiders drongen echter bussen van de fabriek binnen of namen hun eigen wagen om te vluchten naar de nabijgelegen kerncentrale van Fukushima Daini.  Nadat 650 arbeiders en leden van het middenkader waren gevlucht, moest Yoshida het stellen met amper 68 werknemers om de gevolgen van de ontploffing te beperken.

Onduidelijkheid

Zijn versie staat in schril contrast met die van de operator van de centrale, Tepco, dat arbeiders geëvacueerd waren en enkel een beperkt team van toegewijde werknemers in de centrale bleef. De publicatie van de gesprekken, drie jaar na de ramp, zwengelt ook de kritiek opnieuw aan dat Tepco en de Japanse overheid nog steeds niet eerlijk communiceren over de ramp.

Een woordvoerder van de regering trok de echtheid van de transcripties niet in twijfel. Hij zegt dat het rapport niet is vrijgegeven “omdat de ondervragingen niet bestemd waren voor publicatie”.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.