West-Afrika onder spanning door stijgende voedselprijzen

Nieuws

West-Afrika onder spanning door stijgende voedselprijzen

Joren Gettemans

01 april 2008

De stijgende voedselprijzen zorgen voor een gespannen situatie in verschillende West-Afrikaanse landen. In Senegal sloeg de overheid een betoging hardhandig uit elkaar, terwijl in Ivoorkust een veldslag ontstond tussen betogers en de politie.

De Senegalese overheid reageerde zenuwachtig op de manifestatie in Dakar. Volgens mensenrechtenorganisaties werd de betoging brutaal uiteengeslagen door de politie, die daarbij stokken en traangas gebruikte. De regering stelde dat de betoging niet goedgekeurd was en dat de oppositie jongeren probeerde op te hitsen. Volgens oppositieleider Abdoulaye Bathily maken de stijgende armoede en het negeren van de mensenrechten, Senegal tot een “bom die elk moment kan ontploffen.”
Ook in Ivoorkust zijn opnieuw betogingen en rellen geweest in Cocody, waar president Laurent Gbagbo een residentie heeft, en in Yopougon, een drukke wijk van de hoofdstad Abidjan. Minstens twaalf betogers raakten gewond bij gevechten met de politie. De betogers schreeuwden “we hebben honger” en “het leven is te duur”.
Het is niet de eerste keer dat er in West-Afrika betoogd wordt tegen de stijgende levenskost. Eerder dit jaar was dat al in het geval in Senegal en Ivoorkust, maar ook in Burkina Faso en Kameroen waar honderden betogers opgepakt werden.
Volgens het Wereldvoedselprogramma (WFP) is de wereldwijde stijging van de voedselprijzen te wijten aan de grotere vraag op de Aziatische en Latijns-Amerikaanse markten, gecombineerd met een grotere vraag naar biobrandstoffen en een stijging van de brandstofprijzen.