WHO trekt aan alarmbel voor dengue-uitbraak in Bangladesh

Nieuws

Opwarming van de aarde is godsgeschenk voor de mug die de ziekte overbrengt

WHO trekt aan alarmbel voor dengue-uitbraak in Bangladesh

WHO trekt aan alarmbel voor dengue-uitbraak in Bangladesh
WHO trekt aan alarmbel voor dengue-uitbraak in Bangladesh

IPS

17 augustus 2023

Dengue richt dit jaar een ravage aan in Bangladesh, zo waarschuwt de Wereldgezondheidsorganisatie. Dit jaar werden al 327 sterfgevallen geteld. Ter vergelijking: in heel 2022 stierven er maar 281 mensen aan dengue in het land.

James Gathany / Center for Disease Control (CC BY-SA 2.0)

In de hele wereld is het aantal gerapporteerde gevallen van dengue vermenigvuldigd met factor acht sinds het jaar 2000. Toen was er sprake van 500.000 gevallen, in 2022 ging het om 4,2 miljoen besmettingen.

James Gathany / Center for Disease Control (CC BY-SA 2.0)

Alleen al in juli werden 43.854 gevallen en 204 sterfgevallen gemeld, meer dan de helft van het totale aantal gevallen en sterfgevallen. Dat is de scherpste stijging in minstens vijf jaar en benadrukt de ernst van de huidige uitbraak, aldus de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

De opwarming van de aarde is een godsgeschenk voor de mug die de ziekte overbrengt.

‘De hogere incidentie van dengue vindt plaats in de context van een ongewone episodische hoeveelheid regen, gecombineerd met hoge temperaturen en een hoge luchtvochtigheid, die hebben geleid tot een verhoogde muggenpopulatie in heel Bangladesh’, aldus de WHO in een verklaring.

Dengue in opmars

In de hele wereld is het aantal gerapporteerde gevallen van dengue vermenigvuldigd met factor acht sinds het jaar 2000. Toen was er sprake van 500.000 gevallen, in 2022 ging het om 4,2 miljoen besmettingen. De opwarming van de aarde is een godsgeschenk voor de mug die de ziekte overbrengt.

Wie dengue heeft, heeft vaak koorts, hoofdpijn, misselijkheid en spierpijn. Al zijn er ook veel mensen die de infectie oplopen en geen symptomen vertonen.
Bij de zwaarste vorm van dengue verliezen besmette personen hun eetlust, moeten ze braken, maken ze hoge koorts en hebben ze soms moeite met ademen.

Indien de ziekte onbehandeld blijft, is de kans op sterfte zo’n vijftig procent. Een echte remedie is er echter niet, de beste bescherming is om stilstaand water te vermijden, lange mouwen te dragen en een afweermiddel in te smeren.