WK ook economisch geen succesverhaal voor Brazilië

Nieuws

WK ook economisch geen succesverhaal voor Brazilië

WK ook economisch geen succesverhaal voor Brazilië
WK ook economisch geen succesverhaal voor Brazilië

IPS

25 juli 2014

Niet alleen op sportief vlak kon het wereldkampioenschap voetbal niet alle Braziliaanse verwachtingen inlossen. Ook de economische resultaten van de voorbije maand vielen tegen.

Het WK mag met een miljoen bezoekers uit de hele wereld de toeristische sector dan wel hebben doen bloeien, voor de industrie en de handel was het voetbalfeest een minder goede zaak. De industriële productie viel volgens de Braziliaanse Confederatie voor Industrie (CNI) terug tot het laagste niveau sinds 2010.

De slechte cijfers zijn deels te wijten aan het eenvoudige feit dat veel Brazilianen thuisbleven van hun werk om naar het voetbal te kijken, schrijft The Wall Street Journal. Ook gaven verschillende steden vrijaf op de dagen waarop er in de lokale stadions wedstrijden gespeeld werden.

Vooral de auto- en staalsector zouden klappen gekregen hebben. De autovereniging Anfavea meldt dat de productie in juni met een derde daalde. De staalindustrie zou volgens cijfer van het Braziliaanse Staalinstituut met bijna 5 procent gedaald zijn, en de binnenlandse staalverkoop met 21 procent.

Er zijn ook minder banen gecreëerd dan verwacht tijdens het WK. Volgens het ministerie van Werk kwamen er in juni zo’n 25.000 banen bij, terwijl de Braziliaanse regering aan een miljoen mensen rechtstreeks of onrechtstreeks werk beloofde dankzij het WK.

Test voor Dilma

Gustavo Segré, directeur van het economische consultancybedrijf Center Group in Sao Paolo, maakt in een interview met de Argentijnse krant La Prensa een al bij al positieve balans op van het WK. De industrie van het land werd wel verlamd, en dat noemt hij “verschrikkelijk”. Maar “de hartelijke ontvangst van de toeristen” zorgde er volgens hem voor dat die in 2016 zullen terugkomen voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

Dit jaar zal de Braziliaanse economie met wellicht minder dan één procent groeien, meldt Reuters. Volgens verschillende analisten zou het land al in een recessie zitten. Onder meer door de grote inflatie zou de economie al gekrompen zijn tussen april en juni.

In het najaar zijn er presidentsverkiezingen in Brazilië. Het WK was dan ook een belangrijke test voor president Dilma Roussef. Volgens het zakenblad Forbes zouden veel Brazilianen, vooral uit de middenklasse, Dilma en haar Arbeiderspartij (PT) afstraffen voor de economische terugval. In het noorden behoudt ze wel een sterke achterban vanwege de grote sociale programma’s die miljoenen mensen uit de armoede haalden.