Young Promising Photographer Award 2010: Katrijn Van Giel

Nieuws

Young Promising Photographer Award 2010: Katrijn Van Giel

Young Promising Photographer Award 2010: Katrijn Van Giel
Young Promising Photographer Award 2010: Katrijn Van Giel

Maarten Lambrechts

02 mei 2011

Vandaag, 2 mei, werden in de Bozar in Brussel de Nikon Press Photo Awards 2010 uitgereikt, de enige officiële erkenning voor Belgische persfotografen. De jonge Antwerpse fotografe Katrijn Van Giel won dit jaar de Nikon Young Promising Photographer Award.

Van Giel was zowel de laureaat voor de categorie ‘News’ als voor de categorie ‘Stories’, met foto’s uit Pakistan en Haïti. De jury was onder de indruk van de foto’s uit Haïti en Pakistan door het samenspel van kleuren. Katrijns reeks over Haïti maakt duidelijk dat het leven in Haïti verder gaat, ook al dragen de Haïtianen een zeer groot verdriet met zich mee. De winnende foto, een beeld uit Pakistan, maakte indruk: de leegte en eenzaamheid op deze foto zijn zo sterk, dat ze een icoon vormen voor wat er in Pakistan is gebeurd.

Katrijn Van Giel volgde een opleiding fotografie aan de Hogeschool Antwerpen en liep in 2004 stage bij de Italiaanse fotostudio Ikon en bij de krant De Standaard waar je haar foto’s nu nog regelmatig tegenkomt.

Daarnaast fotografeert Katrijn ook voor NRC Handelsblad, Klasse en Gentleman magazine. In 2007, 2008 en 2010 won ze reeds de prijs voor het beste portret in de Nikon Press Photo Awards. Naast persfotografie maakt ze ook foto’s voor commerciële opdrachtgevers.

Bekijk ook de foto’s van andere laureaten:

Winnaar: Olivier Papegnies, Haïti
Brussels fotograaf Olivier Papegnies won de prijs voor beste persfoto van 2010, met een indrukwekkende fotoreeks die de aardbeving in Haïti in kaart bracht.

Laureaat: Jan Locus, Egypte
Fotograaf Jan Locus behoorde tot de laureaten in de categorie ‘Stories’, met een reeks over Recycle City in Egypte.