Zambiaanse boeren worden niet rijk van recordoogst

Nieuws

Zambiaanse boeren worden niet rijk van recordoogst

Kabomba Sonkolo

17 oktober 2010

Boeren in Zambia hebben de voorbije twaalf maanden 2,8 miljoen ton maïs binnengehaald, een miljoen ton meer dan het jaar daarvoor. De hoerastemming duurde niet lang, want de producenten dreigen op hun voorraden te blijven zitten.

Veel kleinschalige boeren in Zambia verkopen maar een beperkt deel van hun oogst direct aan afnemers. De Food Reserve Agency (FRA), een overheidsinstelling die ervoor moet zorgen dat Zambia altijd genoeg voedsel in voorraad heeft, koopt een aanzienlijk deel van hun oogst op.
Dit jaar heeft de FRA al meer dan 697.000 ton maïs afgenomen van boeren in het land, tegen een vaste prijs van 186 euro per ton. Het agentschap moet de boeren daarvoor bijna 130 miljoen euro, al heeft het voor dit jaar maar een budget van 14 miljoen euro om maïs aan te kopen. Gelukkig heeft een bankenconsortium de FRA een lening toegestaan van 100 miljoen euro om de aankopen te financieren.

Wachten op geld

Voorlopig wachten veel boeren echter nog op hun geld. Sommige boeren moesten daarom beginnen maïs te verkopen aan plaatselijke handelaars, die soms maar 72 euro per ton bieden. Anderen proberen een deel van hun oogst te ruilen, tegen groenten of gebruiksvoorwerpen als fietsen. Maar de boeren hebben stilaan geld nodig om te kunnen investeren in het nieuwe seizoen. 
Voor de laatste oogst had Zambia al bijna 300.000 ton maïs in voorraad. De regering schat dat twee derde van de huidige reserve in het land zelf zal kunnen worden verbruikt. De rest moet Zambia proberen af te zetten in de buurlanden. Maar die hebben uiteraard van de overschotten gehoord, en proberen de prijs te drukken.
Volgens FRA-woordvoerster Mwamba Siame onderhandelt haar instelling met Namibië, Zimbabwe en de Democratische Republiek Congo over de verkoop van 160.000 ton maïs. Experts vrezen dat de inkomsten daarvan hoogstens de productiekosten zullen dekken.