Veel meer plantjes dan normaal

Zeeraket palmt verlaten stranden in

Gertjan van Noord (CC BY-ND 2.0)

De lockdown aan de kust leidt tot een snelle opmars van de zeeraket, een plantje dat de eerste aanzet is tot duinvorming. Het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) telde op een derde van de stranden tot duizend keer meer plantjes dan normaal.

Het was al heel wat plaatselijke strandbezoekers opgevallen, en het wordt nu ook bevestigd door het VLIZ: op het hoogstrand, boven de vloedlijn, schieten veel meer plantjes uit de grond dan normaal.

April

In de meeste gevallen gaat het om de zeeraket, een vlezig, eenjarig plantje dat bijzonder goed is aangepast aan het onherbergzame leven op het strand. De zaden, die via zeestromingen op het strand terechtkomen, hebben al genoeg aan wat aangespoeld zeewier om te kiemen.

Het VLIZ schat dat er per kilometer strand zo’n duizend plantjes te vinden zijn.

April is doorgaans de topmaand voor het kiemen, maar meestal wordt er dan ook volop gewerkt om de stranden voor te bereiden op de zomer. En in Paasvakantie strijken al weer duizenden toeristen neer op het strand.

Door de lockdown was dat dit jaar helemaal anders en konden de plantjes verder groeien. Op een derde van de stranden kiemen nu honderden tot duizenden van de plantjes, blijkt uit onderzoek door het VLIZ. Dat zijn tien tot duizend keer meer plantjes dan er geteld werden in de jaren tussen 2003 en 2019 door het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek. Het VLIZ schat dat er per kilometer strand zo’n duizend plantjes te vinden zijn.

Duinpioniers

Volgens het instituut toont de lockdown hoe onze hoogstranden bij gebrek aan menselijke ingrepen spontaan worden ingenomen door duinpioniers.

De zeeraket komt immers niet alleen; het VLIZ stelde ook op een aantal plekken andere duinpioniers vast zoals stekend loogkruid en biestarwegras. Elk van die pioniersoorten treedt op als ‘zandvanger’ waardoor geleidelijk ophogingen ontstaan, het begin van echte duinen.

Of de plantjes zich verder zullen kunnen ontwikkelen, is nog maar de vraag. Waar dat wel lukt, zal het plantje roze bloemen krijgen in de zomer.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2828   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2828  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.