Zeeschildpad broedt minder veilig door klimaatverandering

De karetschildpad, een met uitsterven bedreigde zeeschildpad, broedt op minder veilige stranden als gevolg van de klimaatverandering.

  • CC BY NOAA/Caroline S. Rogers Een karetschildpad CC BY NOAA/Caroline S. Rogers

In Costa Rica broedt de karetschildpad normaal op de stranden van het Nationaal Park Cahuita. Door de erosie en de stijging van de zeespiegel worden de stranden daar almaar kleiner. De laatste vijftien jaar is een kwart van de stranden verloren gegaan in het park.

De schildpadden verleggen hun migratieroute daardoor. “Veel schildpadden komen nu aan op stranden buiten het park. Daar hebben wij geen controle, en dat maakt hen kwetsbaarder”, zegt Mario Cerdas, beheerder van het natuurgebied.

Meer mannetjes

De temperatuur van het zand beïnvloedt ook het geslacht van de schildpadden. Door de opwarming van het zand worden nu meer mannetjes geboren. Als de verschillen tussen mannetjes en vrouwtjes te groot worden, kan dat de populatie in de problemen brengen, zegt Borja Heredia, onderzoeker voor de VN-conventie over migrerende dieren (CMS).

De karetschildpad is een middelgrote zeeschildpad. Zijn schild is ongeveer 90 centimeter lang.

Het aantal karetschildpadden daalt fors. Volgens de Rode Lijst van de Internationale Unie voor Natuurbescherming (IUCN) is zijn situatie dan ook kritiek.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2848   proMO*’s steunen ons vandaag al.

Word proMO* of Doe een gift