Zeven doden bij gevechten in Jemen

Nieuws

Zeven doden bij gevechten in Jemen

01 juni 2012

Bij een aanval van rebellen op het Jemenitische stadje Radda zijn minstens zeven doden gevallen.

De rebellen, die banden hebben met Al Qaeda op het Arabische Schiereiland (AQAP), hadden het gemunt op het stadje Radda, zo’n 170 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad Sanaa.

De aanval kwam er middenin een offensief van het Jemenitische leger op bolwerken van AQAP verder in het zuiden. De rebellen slaagden er kort in het stadje te bezetten maar bliezen de aftocht na een akkoord met de overheid. Volgens het Jemenitische ministerie van Defensie kwamen bij de aanval drie soldaten en vier rebellen om.

Volgens de rebellengroep Ansar al-Sharia begonnen de gevechten woensdag nadat overheidstroepen een huis in Radda hadden omsingeld. Ansar al-Sharia stuurde naar eigen zeggen manschappen om de omsingeling te doorbreken, en viel een controlepost van de Republikeinse Garde aan.

Verenigde Staten

De Verenigde Staten maken zich steeds meer zorgen over de veiligheidssituatie in Jemen, nu rebellen verschillende steden in het zuiden van het land onder de voet hebben gelopen. De volksopstand in de hoofdstad heeft de positie van de centrale regering aanzienlijk verzwakt.

Sindsdien hebben regeringstroepen opnieuw controle over sommige delen van Abyan, en ze omsingelen de stad Jaar, een bolwerk van de rebellen. Volgens Hashem Ahelbarra, journalist van Al Jazeera, zetten ze daarbij de grote middelen in. “Ze hebben grondtroepen, luchtaanvallen en steun van de Amerikanen”, zegt hij. “Maar het zal niet makkelijk zijn om te winnen.”

De VS zien AQAP als een bedreiging voor de internationale veiligheid, en stellen zich pal achter de nieuwe Jemenitische president, Abd-Rabbu Mansour Hadi. Ze hebben ook de aanvallen met onbemande vliegtuigen opgedreven tegen groepen die de regering willen omverwerpen, en geven training aan Jemenitische veiligheidstroepen.