Zonne-energie rendeert in Braziliaanse huishoudens

Nieuws

Zonne-energie rendeert in Braziliaanse huishoudens

17 juli 2012

Het genereren van zonne-energie voor eigen gebruik is al in 15 procent van de Braziliaanse huishoudens economisch leefbaar. Tot die conclusie komt het Bedrijf voor Energieonderzoek (EPE), een instantie die van het ministerie van Energie afhangt.

De kostprijs voor 1 megawattuur zonne-energie bedraagt ongeveer 245 euro, lager dan wat tien van de meer dan zestig stroomleveranciers in Brazilië vragen.

Het EPE komt aan dat bedrag door uit te gaan van een installatiekost van ongeveer 15.500 euro en de mogelijkheid om het teveel aan energie te verkopen aan elektriciteitsleveranciers, volgens normen die onlangs zijn goedgekeurd.

Niet op grote schaal

Maar het opwekken van zonne-energie op grote schaal is nog steeds niet leefbaar, ook al zou die productie een belastingvrijstelling genieten, zegt het EPE. “Het gebruik van die bron in het huidige systeem zou de consument belasten aangezien de prijs per megawattuur bijna drie keer zo hoog zou liggen als bij andere energiebronnen”, zeg Mauricio Tolmasquim, voorzitter van het EPE.

Het grootste deel van de Braziliaanse elektriciteit wordt nog steeds door waterkrachtcentrales opgewekt.

Brazilië is een van de landen waar de capaciteit van hernieuwbare energie het snelst groeit. Volgens een recente studie van het Internationaal Energieagentschap zal Brazilië na de China, de VS en India tot 2017 de grootste groei realiseren op dit vlak.