Zonnige toekomst voor Amerikaanse windenergie

Meer dan een derde van de energieproductie in de Verenigde Staten kan in 2050 uit windenergie gehaald worden. Dat zegt het Amerikaanse ministerie van Energie in een nieuw rapport waarin ze schattingen voor de volgende decennia maakt.

Een windmolenpark in Power County, Idaho USA

Volgens het nieuwe overheidsrapport heeft windenergie een belangrijke plaats in de energievoorziening van de Verenigde Staten, en moet het land alles op alles moet zetten om de bestaande windenergiecapaciteit te behouden en het aandeel windenergie uit te breiden. Op dit moment halen de Verenigde Staten meer dan 4,5 procent van hun totale energieproductie uit windenergie. In 2013 stelde de sector meer dan vijftigduizend mensen te werk.

Voordelen

Volgens het rapport kan windenergie tegen 2050 zelfs 600.000 mensen van werk voorzien dankzij de bouw, het onderhoud en de exploitatie van windturbines. De sector kan zelfs rendabel worden in alle vijftig Amerikaanse staten als energiebedrijven blijven investeren in technologische verbeteringen van windturbines, voorspellen de auteurs.

Ook de voordelen voor het milieu zijn doorslaggevend: windenergie kan ervoor zorgen dat de VS over 35 jaar 12,3 gigaton minder broeikasgassen uitstoot. Ten slotte zijn er ook voordelen voor de bedrijven die inzetten op windenergie. Het ministerie van Energie heeft berekend dat de energiesector door de groei van windenergie 149 miljard Amerikaanse dollar (141 miljard euro) kan besparen op haar operationele kosten.

Steun

Naast de voordelen heeft het ministerie van Energie negen doelen bepaald die de Amerikaanse overheid en de energiebedrijven moeten halen om de windenergiesector winstgevend te maken. Zo stipuleert het rapport dat energiebedrijven beter moeten samenwerken en ervoor zorgen dat turbines optimaal geplaatst worden om zoveel mogelijk windenergie te kunnen benutten. Ook zouden bedrijven werk moeten maken van het verfijnen van de technologie van windturbines en de opslag van opgewekte energie. Verder is het belangrijk dat elk bedrijf een kwalitatief onderhoudsplan heeft om stroomonderbrekingen maximaal te vermijden.

De overheid moet op haar beurt Amerikaanse energiebedrijven steunen om te groeien. Dat kan onder meer door belastingsvoordelen, steun aan de wetenschappers die windtechnologie ontwikkelen en meer steun aan wetenschappelijke opleidingen in het onderwijs.

Het rapport is opnieuw een stevige opsteker voor de sector. Vorige week bleek al dat de sector in 2014 flink groeide en nog veel groeipotentieel heeft. En begin deze week bracht het studiebureau Ernst&Young een gelijkaardig rapport uit over het potentieel van windenergie op zee voor Europa. Daaruit bleek dat offshore windturbines belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de energieonafhankelijkheid van het continent.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.