Ook lijfstraffen worden verboden

Zuid-Afrikaanse ouders riskeren gevangenis als ze kinderen weghouden van school

David Lang / Pixabay

Volgens de Bela Bill, voluit de Basic Education Laws Amendment, kunnen ouders die hun kinderen weghouden van school of hen niet inschrijven als ze de schoolleeftijd bereiken, een gevangenisstraf tot twaalf maanden krijgen

Het parlement in Zuid-Afrika heeft een onderwijswet aangenomen die ouders een gevangenisstraf kan opleggen als ze hun kinderen niet naar school sturen. De Bela Bill verbiedt ook lijfstraffen in alle scholen. 

Volgens de Bela Bill, voluit de Basic Education Laws Amendment, kunnen ouders die hun kinderen weghouden van school of hen niet inschrijven als ze de schoolleeftijd bereiken, een gevangenisstraf tot twaalf maanden krijgen. Ook ouders die hun kinderen laten spijbelen, riskeren een straf.

De regeringspartij, het Afrikaans Nationaal Congres (ANC), reageerde dat het wetsvoorstel ‘ons onderwijssysteem zal transformeren om historische en huidige uitdagingen aan te pakken’.

Taal op school

De grootste oppositiepartij, de Democratische Alliantie (DA), was scherp voor het wetsvoorstel. Zij argumenteerden dat het de staat te veel controle zou geven over scholen en het ouders machteloos zou maken. Ook vonden ze dat het de echte problemen waar kwalitatief onderwijs voor staat niet aanpakt. Toch werd de wet vorige donderdag gestemd met 223 stemmen voor en 83 tegen.

Ook lijfstraffen behoren daarmee definitief tot het verleden. Wie zich er toch nog schuldig aan maakt, riskeert een sanctie.

De wet spreekt zich ten slotte ook uit ook over het taalbeleid dat scholen dienen aan te nemen. Dat beleid moet ‘rekening houden met de bredere behoeften van de gemeenschap’ en daar zal de overheid vanaf nu over waken. 

Ook dit onderdeel van Bela leidde eerder tot protest. De Democratische Alliantie vreest onder meer dat het kan leiden tot discriminatie van gemeenschappen en lokale talen. Het ANC zegt dat het juist de bedoeling is om raciale uitsluiting vanwege taal aan te pakken.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2938   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift