Zuid-Soedan gaat veestapel inenten

Nieuws

Zuid-Soedan gaat veestapel inenten

Jared Ferrie

25 oktober 2011

Zuid-Soedan telt meer vee dan mensen, maar door de vele dierenziektes is dat ook een grote factor van instabiliteit. De VN en het ministerie van Landbouw zetten een grootscheepse vaccinatiecampagne op het getouw.

De Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN (FAO) spreekt van 11 miljoen stuks vee en vermoedt dat 80 procent van de 8 miljoen Zuid-Soedanezen op de dieren aangewezen zijn voor hun overleven. De FAO waarschuwt ook dat Zuid-Soedan volgend jaar maar genoeg voedsel zal produceren om de helft van de bevolking te voeden.

Er is dan ook dringend nood aan een campagne om vee te vaccineren tegen dodelijke ziektes. Niet alleen honger kan op die manier vermeden worden, ook het geweld dat losbarst wanneer herders die zelf diern hebben verloren vee proberen te stelen bij naburige stammen.

Armste land

Concreet willen de FAO en het Zuid-Soedanese ministerie voor Landbouw en Visserij 70 procent van de veestapel (waaronder 19 miljoen schapen en geiten) inenten. “Dat cijfer kan enkel in ideale omstandigheden worden gehaald”, erkent communicatieverantwoordelijke van de FAO, Edward Ogolla. De situatie in Zuid-Soedan is verre van perfect. Na de breuk met Noord-Soedan werd de nieuwste natie meteen een van de armste en minst ontwikkelde landen ter wereld.

“De vaccinatiecampagne kampt met een tekort aan geld en getraind personeel, onveiligheid en slechte infrastructuur, om maar enkele uitdagingen op te noemen”, aldus Ogolla. Het belang van de campagne neemt toe nu Zuid-Soedan te kampen heeft met voedselonzekerheid door klimaatverandering, onveiligheid en een grote instroom mensen die uit het noorden terugkeren naar hun onafhankelijk geworden thuisland.

Diefstal

“Ziekte als oostkustkoorts kan alle ziek geworden dieren uitroeien, waardoor iemand zijn hele kudde kan verliezen”, verklaart George Okech van FAO in Zuid-Soedan. “Als dat gebeurt, zijn mensen geneigd om in een naburig gebied dieren te gaan stelen. Dat leidt zeker tot conflicten”, aldus Okech.

Diefstal van vee zet ook een rem op economische ontwikkeling, zo blijkt uit een studie van het Nederlandse Ontwikkelingsagentschap: “Ondanks het potentieel van de eigen veestapel wordt veel vee en dierlijke producten ingevoerd uit buurland Oeganda.” Daar zit de diefstal van vee voor iets tussen, aldus het rapport.