Zuid-Soedanese minister waarschuwt voor oorlog

Nieuws

Zuid-Soedanese minister waarschuwt voor oorlog

Zuid-Soedanese minister waarschuwt voor oorlog
Zuid-Soedanese minister waarschuwt voor oorlog

De Zuid-Soedanese minister van Buitenlandse Zaken, Nhial Deng Nhial, heeft de internationale gemeenschap gewaarschuwd dat zijn land zich op de rand van een oorlog met buurland Soedan bevindt. Hij deed dit naar aanleiding van hevige gevechten tussen de legers van beide landen.

‘De clashes in Jau vormen de grootste vredesbedreiging sinds de onafhankelijkheid van Zuid-Soedan’, liet een bezorgde Deng Nhial weten. Zowel de Soedanese als de Zuid-Soedanese overheid hebben bevestigd dat er recent gevechten hebben plaatsgevonden tussen de legers van beide landen. De vijandelijkheden deden zich voor in en rond de stad Jau, in een grensregio die door beide staten geclaimd wordt.

Soedan zette bij de invasie van Jau tanks en afweergeschut in, vertelde Col Philip Aguer, woordvoerder van de South People’s Liberation Army (SPLA), het reguliere Zuid-Soedanese leger, aan de BBC. De Zuid-Soedanese troepen hebben de stad ondertussen heroverd, maar de Soedanese soldaten blijven volgens Aguer wel in de regio aanwezig. De Zuid-Soedanese minister van Buitenlandse Zaken Deng Nhial sprak zijn bezorgdheid omtrent de situatie uit en maande de internationale gemeenschap aan om tussen te komen.

Zeldzame confrontatie

Dat zich tussen de legers van Soedan en Zuid-Soedan een directe confrontatie voordoet, is uitzonderlijk. Sinds beide landen in juli van dit jaar officieel van elkaar scheidden, vonden in het grensgebied wel vaker hevige gevechten plaats, maar dit waren doorgaans indirecte confrontaties tussen het leger en rebellengroepen. Vorige maand beschuldigde Zuid-Soedan zijn noorderbuur er ook van luchtbombardementen te hebben uitgevoerd op een vluchtelingenkamp.

Bij de gevechten in en rond Jau stonden het Soedanese en Zuid-Soedanese leger echter rechtstreeks tegenover elkaar. ‘We denken dat Khartoem haar offensief met de inzet van grondtroepen in Zuid-Soedan naar een nieuw niveau heeft gebracht’, aldus Deng Nhial.

De Soedanese autoriteiten gaan echter niet akkoord met de analyse van Deng Nhial. Volgens hen maakt het gebied rond Jau deel uit van Zuid-Kordofan, een provincie in het zuiden van Soedan, en was de militaire actie van het Soedanese leger tegen Zuid-Soedanese rebellen gericht.

Nog geen officiële grens

Hoewel Zuid-Soedan zich op een vreedzame manier van Soedan afscheidde, blijven er heel wat kwesties waarover beide landen nog geen eensgezindheid bereikt hebben. Een van de hete hangijzers betreft de grens tussen beide landen, die nog niet officieel vastgelegd is.

Bij de onafhankelijkheid van Zuid-Soedan werd afgesproken dat de scheidingslijn tussen beide landen “zacht” zou zijn. Omdat de grensstreek heel wat strategische oliebronnen herbergt, bestaat er tot op vandaag echter heel wat betwisting rond lucratieve gebieden als Abyei, Zuid-Kordofan en de regio rond de Blauwe Nijl.

Al deze omstreden grensregio’s zagen in de nasleep van de Zuid-Soedanese onafhankelijkheid een verhoging van geweld. De Soedanese en Zuid-Soedanese regering beschuldigen elkaar daarbij rebellengroepen in deze gebieden te steunen.

Uiteindelijk zagen de Verenigde Naties zich genoodzaakt een veiligheidsmacht in het onrustige grensgebied te installeren. Hervé Ladsous, het hoofd van deze missie, zei naar aanleiding van de recente vijandelijkheden in Jau, dat een terugkeer naar de onderhandelingstafel essentieel is om een verdere escalatie van het geweld tussen beide landen te voorkomen.