Zware criminelen in Nieuw Zeeland krijgen moestuin in gevangenis

e-Lexia CC BY-NC 2.0

 

Nieuw Zeeland opent een eerste ‘humane’ gevangenis. Gevaarlijke gevangenen mogen er aan yoga doen en werken in de moestuin.

De nieuwe gevangenis in Auckland gaat weldra open en zal deels de vijftig jaar oude Paremoremo-gevangenis vervangen die ooit een instelling zoals het beruchte Alcatraz als model had. De meest zware en strikt bewaakte mannelijke criminelen van het land zitten hier hun straf uit.

Meer dan 90 procent van deze gevangenen blijkt een levenslange diagnose van een psychische aandoening of een verslaving te hebben. Met het oog op latere rehabilitatie wordt met de nieuwe aanpak nu gekozen voor een alternatieve, meer humane en holistische aanpak. 

Echt gras

‘Rehabilitatie en re-integratie moeten beginnen zodra ze in de gevangenis aankomen, omdat ze de gevangenis ooit weer verlaten’, zegt gevangenismedewerker Neil Beales in de krant The Guardian.

De helft van de gevangenen zijn inheemse Maori, terwijl ze slechts 15 procent van de totale bevolking uitmaken.

‘Als we geen faciliteit hebben met goede programma’s, is het onwaarschijnlijk dat we ooit een daling van het aantal gevangenen zullen zien, iets dat we uiteindelijk willen bereiken.’

De gevangenen zullen aan yoga kunnen doen, echt gras onder de voeten voelen en de handen vuil maken in de moestuin.

Nieuw-Zeeland heeft bij het hoogste aantal mensen in de gevangenis in de ontwikkelde wereld. De helft van de gevangenen zijn inheemse Maori, terwijl ze slechts 15 procent van de totale bevolking uitmaken.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2836   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift