Zwarte economie groeit razendsnel in Portugal

Nieuws

Zwarte economie groeit razendsnel in Portugal

Mario Queiroz

27 januari 2012

In Portugal groeit de zwarte economie razendsnel. Experts wijten dat aan de besparingen die het IMF, de EU en de Europese Centrale Bank hebben opgelegd.

Volgens recente officiële cijfers vertegenwoordigde de zwarte economie in 2010 al 24,8 procent van het bruto binnenlands product. Of hoe van elke vier euro er een buiten het officiële circuit wordt betaald.

Volgens de studie van de Universiteit van Porto vertegenwoordigt de zwarte economie in de OESO-landen gemiddeld 16 tot 18 procent. Portugal zit daar dus flink boven. In de rangschikking moet het alleen Italië en Griekenland laten voorgaan, ook twee landen die hard zijn geraakt door de crisis.

Cijfers voor 2011 zijn er nog niet maar alle economen die het fenomeen hebben bestudeerd, zijn het erover eens dat de parallelle economie blijft groeien, ook dit jaar.
Dat is een gevolg van de economische crisis, staat in een studie van de faculteit Economische Wetenschappen van de Universiteit van Porto.

Besparingen

In mei 2011 kreeg Portugal een noodlening van 78 miljard euro van het Internationaal Monetair Fonds, de Europese Unie en de Europese Centrale Bank. In ruil daarvoor keurde de regering draconische besparingsmaatregelen goed, die ook de armere bevolking en middenklasse hard treffen.

Berichten over mogelijke nieuwe belastingen zijn nog steeds niet ontkend door de conservatieve regering van Pedro Passos Coelho. Ondertussen stijgen de prijzen, boert de economie achteruit en groeit de werkloosheid.