Banken speculeren op failliete landen

Onder het gewicht van zijn begrotingstekorten heeft Griekenland de activering gevraagd van de hulpmechanismen van het Internationaal Muntfonds (IMF) en de Europese Unie. De Griekse bevolking krijgt draconische voorwaarden opgelegd.
De Griekse regering heeft intussen zelf al de belastingen op de consumptie verhoogd, de pensioenleeftijd met twee jaar opgetrokken, de weddes van de ambtenaren teruggeschroefd terwijl zij die met pensioen gaan niet langer vervangen worden.
Er is echter een nog strenger besparingsplan op komst dat in deze recessieperiode iedere openbare relance van de nationale economie onmogelijk zal maken.
De rentevoet van de verleende kredieten, die is opgelopen tot 10% en meer bedraagt dan de potentiële groeivoet van het land, doet daar geen goed aan. Het kan alleen nog meer tekorten en schulden veroorzaken. Intussen hebben de meest vermogenden hun kapitalen veilig geparkeerd in belastingparadijzen en offshorecentra en wordt de rekening doorgeschoven naar de werkende en werkloze mensen.

Europees drama


De Griekse crisis is het eerste belangrijke bewijs van het mislukken van de Europese Unie en de eurozone ten aanzien van de financiële en economische crisis. De crisis vloeit voort uit de onmogelijkheid voor Europese landen om toegang te krijgen tot leningen van de Europese Centrale Bank, wat hen verplicht op de financiële markten geld te ontlenen tegen torenhoge intrestvoeten.
De Griekse crisis vloeit voort uit het ontbreken van een Europees samenwerkingsbeleid en een budgettair, fiscaal en sociaal beleid die de Unie zouden moeten toelaten zich garant te stellen voor de schuld van een lidstaat en zo een echt openbaar relanceplan op te stellen (te beginnen bij de meest kwetsbare landen), de fiscale en sociale voorwaarden te harmoniseren, en geleidelijk aan de nationale economische modellen te laten convergeren.
Het is nochtans de enige oplossing om uit het sukkelstraatje te geraken waarin de Eurozone zich bevindt en het onevenwicht terug te dringen tussen landen als Duitsland, met een zwakke binnenlandse vraag en een groot exportoverschot, en de fameuze ‘pigs’ landen (zeer denigrerende term voor landen met hoge begrotingstekorten gelanceerd door The Economist) zoals Griekenland, Spanje, Portugal en Ierland, de zogeheten ‘slechte leerlingen van de Eurozone’, die dat overschot absorberen dank zij een sterke binnenlandse consumptie.

Spanje en Portugal


Vandaag wankelen ook Spanje en Portugal, onderuitgehaald door het kredietratingagentschap Standard & Poors waardoor de rentes op staatsobligaties steeds hoger worden en deze landen gemakkelijke prooien worden voor de financiële markten.
Binnenkort kunnen Ierland, Italië en zelfs België zich in dezelfde situatie bevinden als Griekenland. Maar de verliezers zijn niet alleen de Grieken vandaag of de Ieren morgen: het zijn alle Europese burgers die nu zwaar moeten ophoesten voor de economische crisis waaraan ze zelf niet schuldig zijn.
Het is ook de Europese Unie die het IMF tot de dans noodt en op die manier haar economie schatplichtig maakt aan een instelling die ruimschoots gecontroleerd wordt door de Verenigde Staten en de financiële industrie. De winnaars vindt men aan de kant van diezelfde mondiale financiële industrie, die verantwoordelijk is voor de economische crisis en onvoorwaardelijk gered is door de belastingbetalers.
Het is die financiële industrie die vandaag haar regels oplegt aan de Europese regeringen en ervan profiteert door op hun failliet te speculeren. Wij moeten het Europese model, dat vandaag aan het mislukken is, veranderen en een solidair, sociaal en ecologisch Europa opbouwen.
Eric Goeman, woordvoerder Attac Vlaanderen

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.