China: ja tegen Trump, nee tegen raketsysteem

De Amerikaanse en de Chinese president ontmoeten elkaar deze week in Florida. Woordvoerders geven de toon aan. De VS beweert dat het eisen zal stellen. China legt de nadruk op respect en wederzijds voordeel. Er zijn echter punten waar Beijing weinig speelruimte ziet.

futureatlas.com (CC BY 2.0)

 

Xi heeft de uitnodiging van Trump aangenomen en de twee staatshoofden spreken elkaar op 6 en 7 april.

Het grote rendez-vous vindt plaats in Mar-a-lago, Florida, een landgoed met een privéclub voor miljardairs. De eigenaars hadden het ooit aan de regering geschonken als zomerverblijf voor de presidenten, maar die wilden er geen gebruik van maken. In 1985 heeft Trump het gekocht en hij maakt van Mar-a-lago nu zijn presidentieel buitenverblijf, vergelijkbaar met Camp David.

Xi zou niet de bedoeling hebben op het terrein van de club te overnachten. President Xi en zijn echtgenote Peng Liyuan krijgen een welkomstbanket aangeboden door president Trump en zijn echtgenote Melania. Op 4 en 5 april zal Xi Jinping president Niinistö van Finland ontmoeten, op uitnodiging van Helsinki.

Wat hen bindt

Tijdens een gewone persconferentie herinnerde de woordvoerder van het Chinese ministerie van BuZa eraan hoe gunstig goede betrekkingen kunnen zijn. Het totale volume van de handel tussen de VS en China is gestegen tot 519,6 miljard dollar, dat is 207 keer meer dan in 1979, toen de beide landen diplomatieke betrekkingen aanknoopten.

De US-China Business Council heeft uitgerekend dat de handel en investeringen over en weer in 2015 hebben gezorgd voor 2,6 miljoen banen in de VS.

De VS wijst op de onevenwichtige handelsbalans, maar China zegt dat 40% van het Chinese surplus gecreëerd wordt door Amerikaanse bedrijven in China. De US-China Business Council heeft uitgerekend dat de handel en investeringen over en weer in 2015 hebben gezorgd voor 2,6 miljoen banen in de VS. Ieder Amerikaans gezin kan door die economische activiteiten elk jaar 850 dollar uitsparen.

De woordvoerder van Buitenlandse Zaken erkende echter dat ook China veel voordeel gehad heeft van de samenwerking met de VS, en met andere landen. ‘De enorme vooruitgang van China kan zelfs worden toegeschreven aan internationale samenwerking…Laten we bekijken hoe we samen de taart groter maken en niet redetwisten over wie het grootste stuk krijgt’.

Wat hen scheidt

Trump heeft getweet dat het een “erg lastige ontmoeting” wordt. In een later berichtje had de Amerikaanse president het weer over ‘de handelstekorten en het banenverlies die hij niet langer kon tolereren’. De Amerikaanse ambassadeur Nikki Haley liet gisteren weten dat de VS daden van China wil zien tegenover de Noord-Koreaanse kernproeven. De regering Trump ‘heeft genoeg van het kat-en-muisspel in Korea’.

Volgens de Chinese onderminister van Buitenlandse Zaken Zheng Zeguang, kunnen China en de VS besliste goede partners zijn.

De Chinese onderminister van Buitenlandse Zaken Zheng Zeguang heeft op vrijdagochtend een persbriefing gehouden. Daarin klonk een andere toon dan in de tweets van Trump en de eerste verklaringen van Washington. ‘Uit recente telefoongesprekken en een briefwisseling tussen de twee presidenten blijkt dat ze allebei menen dat China en de Verenigde Staten beslist goede partners kunnen zijn’.

De onderminister herhaalde de Chinese argumenten over het handelsdeficit en over de banen die er in VS komen door Chinese investeringen. Hij voegde eraan toe dat China zijn munt niet zal devalueren om voordeel te bekomen bij de handel.

China verzoekt de VS om de beperkingen op de invoer van technologie op te heffen en te zorgen voor een goede omgeving voor Chinese investeringen in de VS.

Korea

Op de agenda van de gesprekken staan volgens Zheng uiteraard belangrijke mondiale en regionale kwesties. Over de eis dat China meer moet doen om Noord-Korea in toom te houden hield Zheng de boot af. Hij zei wel het volgende: ‘De escalatie van de spanning op het Koreaanse schiereiland is ongewenst. In de huidige internationale situatie zal de ontmoeting van grote betekenis zijn. Ze kan het startpunt zijn voor iets nieuws en gunstig voor vrede, stabiliteit en welvaart in Azië en de Pacific, en in de hele wereld’.

Kolonel Wu Qian, woordvoerder van het Chinese ministerie van Defensie, heeft tijdens zijn eigen gewone persconferentie beaamd dat positieve betrekkingen nodig zijn. De ontwikkeling van een gezonde relatie tussen de krijgsmachten van China en de VS is daar een wezenlijk onderdeel van.

Die relatie gaat ook de laatste tijd in de goede richting. Wu gaf als voorbeeld het overleg over samenwerking in noodsituaties en de vriendschappelijke bezoeken van begin dit jaar. De plaatsing van THAAD in Zuid-Korea blijft echter een ernstig obstakel (THAAD, letterwoord voor Terminal High Altitude Area Defense is een antiballistisch raketsysteem, nvdr). Wu gaf zelfs de verzekering ‘dat het verzet van het Chinese leger tegen dit raketsysteem niet bij woorden zou blijven’.

Op de vraag van een buitenlandse journalist wat hij hiermee precies bedoelde antwoorde de woordvoerder van Defensie: ‘dat zult u te gepasten tijde merken.’ Op dezelfde persconferentie kondigde China overigens ook een nauwere militaire samenwerking met Cuba aan. Wat Washington daarvan vindt, is nog niet bekend.

Dirk Nimmegeers is China-watcher voor Chinasquare.be. Dit artikel verscheen eerder op Chinasquare.be

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2851   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift