De regularisatiecampagne was een slechte aprilgrap

Anderhalf jaar na de regularisatiecampagne van 2009 wachten duizenden mensen nog steeds op een beslissing over hun dossier. Een lange wachttijd die de precaire leefsituatie van mensen zonder papieren alleen maar versterkt en bijgevolg hun toegang tot fundamentele basisrechten ontzegt (recht op vorming, op werk, op vrij verkeer, …). Om verscheidene redenen was de regularisatiecampagne een (sl)echte aprilgrap.

Dienst Vreemdelingenzaken verklaarde dat in 2010 22.620 dossiers werden behandeld. Dit cijfer omvat echter niet louter de aanvragen die binnen de regularisatiecampagne van 2009 passen. Bovendien neemt de achterstand toe, zoals staatsecretaris Melchior Wathelet (cdH) vorige week in de Commissie Binnenlandse Zaken toegaf.

Nog prangender is de absurditeit van de regularisatiecriteria. Vele personen, die een aanvraag indienden op basis van een verblijf van 5 jaar, kregen een negatieve beslissing met het argument dat hun ondernomen pogingen om uit de clandestiniteit te komen (de geloofwaardige pogingen) onvoldoende waren. Welke poging is geloofwaardiger dan zijn gegevens doorgeven aan de autoriteiten – wat neerkomt op zich aangeven– om deze wil aan te tonen?

De regularisatie op basis van een werkcontract is eveneens een totale mislukking: slechts ongeveer 1000 werkvergunningen werden in 2010 toegekend. Bovendien beschermt de werkvergunning B de werkernemers niet tegen uitbuiting.

Andere meer technische problemen (wijkagenten die een woonstcontrole vergeten te ondertekenen of uit te voeren, dossiers die verloren raken tussen gemeente en Dienst Vreemdelingenzaken, …) benadrukken bij vele mensen zonder papieren het gevoel dat zij als aprilvis gebruikt worden.

Al deze “grappen” getuigen van bijzonder slechte smaak, gezien de gevolgen voor de individuen die zich achter deze dossiers bevinden. De vraag die men zich moet stellen is dus of een staatsinstelling het recht heeft het leven van duizenden mensen tot een grap te herleiden.

Op 1 april 2011 organiseert de beweging Sans-Papiers Belgique (SPBelgique) een actie voor Dienst Vreemdelingenzaken om de ontgoochelende resultaten van de regularisatiecampagne aan te kaarten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.