Divest, reinvest. Hoe KBC onze universiteiten overtroeft

Wie begin deze week z’n newsfeed zorgvuldig uitzuiverde van de Clintoncomplotten en de snikhete septemberfoto’s, zag misschien dit leuke nieuwtje verschijnen: KBC laat haar nieuwe ‘duurzaamheidskader’ los op de wereld. Vanaf nu financiert de bank niet langer steenkoolcentrales of mijnen, constateert Gert-Jan Vanaken.

  • Joe Brusky (CC BY-NC 2.0) Joe Brusky (CC BY-NC 2.0)

KBC Stopt dus met het investeren in fossiele industrie. Of beter: de financiering in nieuwe projecten.

Behalve in Tsjechië dan.
Niet toevallig het land waar ze steenkool ontginnen alsof ze zich nog in het Limburg van de jaren 50 wanen. Het land waar steenkool garant staat voor de hoogste CO2-emissies per inwoner van heel Europa. Het land waar ieder jaar 125.000 gezonde levensjaren verloren gaan aan de gevolgen van luchtvervuiling.

De bank zet de deur op een kier om ook andere bedrijven, instituten en zelfs steden en gemeenten te laten nadenken over wat er eigenlijk met hun geld gebeurt.

Maar soit, als het goed is, mag het ook gezegd natuurlijk. Met haar belofte om voorzichtiger om te springen met fossiele investeringen zet de bank onder meer in ons land de deur op een kier om ook andere bedrijven, instituten en zelfs steden en gemeenten te laten nadenken over wat er eigenlijk met hun geld gebeurt. Want hun beleggingen en pensioenfondsen zijn namelijk zelden vrij van investeringen in fossiele brandstofbedrijven.

Die bedrijven, zoals Exxon Mobile, Shell of BP, … zetten daarentegen alles op alles om de wereld de laatste gram steenkool, de laatste zucht aardgas en de laatste druppel olie die er maar te vinden is, te laten opbranden. Ook al is het algemeen aanvaard dat maar liefst 80% van die gekende voorraden in de grond moet blijven, willen we onze samenlevingen nog enigszins behoeden van de ergste klimaatontwrichting.

Misschien is het wel, net zoals in de VS en de UK, aan onze universiteiten om de rest van het land op sleeptouw te nemen in deze Carbon Divestment en zo de financiële stromen richting fossiele industrie eindelijk droog te leggen. Hoe krijgen ze het immers nog uitgelegd dat zelfs zij, ondanks al hun onderzoek en onderwijs rond duurzame oplossingen, nog steeds miljoenen euro’s aan beleggingen bezitten in de fossiele sector?

Hoe krijgen ze het nog uitgelegd aan professoren en personeel dat de pensioenen wel eens kunnen tegenvallen, wetende dat de fossiele aandelen ernstig overgewaardeerd zijn? Hoe krijgen ze het nog uitgelegd dat al die fossiele miljoenen niet belegd worden in bedrijven die écht bijdragen aan een duurzame toekomst?

Het idee is zo eenvoudig. Stop de investeringen in fossiel, herbeleg in duurzaam.

Divest, reinvest.

Gert-Jan Vanaken is student geneeskunde.Wie weet brengt het voorzichtige voorbeeld door KBC wel een moment van bezinning aan de start van het nieuwe academiejaar. Zo niet, dan is de tijd misschien rijp voor professoren, personeel en studenten om de handen in mekaar te slaan om onze geliefde universiteiten terug de plaats te geven die ze verdienen. In de bres voor een duurzamere, gezondere, eerlijkere samenleving.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.