Europees onderzoeksgeld vloeit naar defensie-industrie

De Europese Unie geeft subsidies voor onderzoek als onderdeel van haar economisch beleid, maar een veiligheidsprogramma blijkt een subsidiekanaal voor defensie-industrie te zijn. Het researchbeleid vormt zelfs een financieringsbron voor de Israëlische bezettingspolitiek.
  • Vredesactie Onbemand voertuig Vredesactie
De researchbudgetten van de Europese Unie zijn eigenlijk bedoeld voor louter civiel onderzoek. Dit blijkt echter geen obstakel om geld naar de defensie-industrie te laten vloeien. Dit gebeurt door projecten te financieren die zowel een civiele als militaire doelstelling kunnen hebben, zoals ICT, lucht- en ruimtevaart, maar vooral in het nieuwe luik rond veiligheid.
Ook andere budgetten vertonen ‘militaire vervuiling’. Naast de onderzoeksbudgetten valt hierbij het ruimtevaartbeleid op. Via het Europese ruimtevaartbeleid met een budget van meer dan 2,8 miljard euro vloeit een hoop geld naar de defensie-industrie.

Galileo en Copernicus


Van de twee dure paradepaardjes van het Europese ruimtevaartbeleid, Galileo (het Europese antwoord op GPS) en het Copernicus-project (een observatiesysteem van satellieten), is het een publiek geheim dat ze eerst en vooral militaire doelstellingen dienen. Het civiele sausje dient vooral om ze bij de civiele budgetten onder te kunnen brengen.

Financieringsbron voor Israëlische bezettingspolitiek


Het EU researchprogramma voor veiligheid is ook een voorbeeld van de perverse gevolgen van het lakse beleid van de Europese Unie tegenover Israël. In haar officiële teksten roept de EU Israël op de schendingen van het internationaal recht stop te zetten.
Maar door EU onderzoeksprogramma’s open te stellen voor de Israëlische industrie vloeit Europees onderzoeksgeld naar Israëlische wapenproducenten en wordt het Israëlische militair-industrieel complex ondersteund en rendabel gemaakt. Het zorgt voor een sterkere integratie van de Israëlische en de Europese defensie-industrie.
Sterker nog: sommige onderzoeksprojecten helpen rechtstreeks de technologie ontwikkelen om de voortdurende schendingen van het internationaal humanitair recht mogelijk te maken. Met andere woorden, via haar researchprogramma rond veiligheid ondersteunt de Europese Unie de Israëlische nederzettingenpolitiek in de bezette gebieden en de bouw van de muur.

Ook Belgische connectie


Eén van de onderzoeksprojecten die de EU financiert, is het TALOS-project, een onbemand voertuig waarmee de EU haar buitengrenzen beter wil bewaken. In dit project werken een aantal Europese bedrijven samen met één van de grootste Israëlische defensiebedrijven, Israel Aircraft Industries (IAI).
De Belgische link wordt gevormd door Sonaca, het Waalse bedrijf dat steeds sterkere banden uitbouwt met IAI. Dit begon bij de bestelling van B-Hunter UAV’s door het Belgische leger bij IAI, die in het kader van de compensatiepolitiek bij het Belgische Sonaca gemonteerd werden.
De Israëlische defensie-industrie, met IAI op kop, heeft een grote expertise uitgebouwd op het vlak van UAV’s. UAV’s die met veel succes getest zijn op Palestijnen en Libanezen, zijn een gegeerd exportproduct geworden met vele Europese legers als klant, waaronder het Belgische.
Er vallen ernstige bedenkingen te uiten bij deze robotisering van onze buitengrenzen. Maar nog veel meer als men bedenkt wat grensbewaking in de Israëlische context betekent. Via dit onderzoeksproject financiert de Europese Unie rechtstreeks de uitbouw van de Muur. IAI bouwt in joint venture met Elbit, nog een Israëlische wapenproducent, al aan een onbemand voertuig: de Guardium2. Vorig jaar werden de eerste prototypes geleverd aan het Israëlische leger om in te zetten voor grensbewaking bij de Muur.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.