Liga voor Mensenrechten steunt Iraanse asielzoeksters

De Liga voor Mensenrechten veroordeelt de beslissing van de Dienst Vreemdelingenzaken om 2 Iraanse vrouwen uit te wijzen. Het terugzenden van asielzoekers naar Iran is problematisch omwille van de flagrante mensenrechtenschendingen in Iran. Ook nu blijkt weer dat België uit haar laatste veroordeling door het Europees Hof in januari niet voldoende lessen heeft getrokken.

De Dienst Vreemdelingenzaken poogt twee Iraanse vrouwen terug te sturen naar Teheran. Eén van hen weigerde vorige week om op het vliegtuig te stappen. Ook de tweede vrouw weigerde te vertrekken. In een spoedprocedure besliste het Europees Hof reeds dat één van beide vrouwen voorlopig voor een periode van één maand niet uitgewezen mag worden. Zij zit echter nog steeds vast in het gesloten centrum voor illegalen in Brugge. Haar advocaten vragen momenteel de vrijlating van hun cliënt.

Het staat buiten kijf dat Iraanse asielzoekers risico lopen op foltering, straf of onmenselijke of vernederende behandeling bij repatriëring, wat in strijd is met artikel 3 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Internationale rapportage wijst erop dat in Iran nog steeds sprake is van mensenrechtenschendingen zoals foltering, aanhouding van journalisten en oppositie of intimidatie van mensenrechtenactivisten.

Ook op 21 januari werd België ten gronde veroordeeld door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens wegens schending van de rechten van asielzoekers. Dit was de vijfde veroordeling in 10 jaar tijd. Het Hof veroordeelde België voor het terugsturen van een Afghaanse asielzoeker naar Griekenland. Gebaseerd op artikel 3 van het EVRM werd toen beslist dat de situatie in Griekenland te risicovol was om de asielzoekers terug te sturen. Het spraakmakend arrest M.S.S. heeft er blijkbaar niet toe geleid dat België zijn lessen heeft getrokken voor de toekomst.

Om diezelfde redenen is de Liga voor Mensenrechten tegen het terugsturen van Iraanse asielzoekers. De Liga pleit ervoor om geen Iraanse asielzoekers terug te sturen tot de toestand in Iran opgeklaard is.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.