Multi-etnische harmonie in Sri Lanka?

Serendib is een oude benaming van Sri Lanka. In tegenstelling tot wat deze naam doet vermoeden, is er in het huidige Sri Lanka weinig ruimte voor het onverwachte, openheid en nieuwsgierigheid.
De burgeroorlog in de Republiek Sri Lanka, uitgebroken ten gevolge van de marginalisatie van Tamils door de Sinhalese meerderheid, heeft ruim tachtigduizend mensen het leven gekost.
Afgelopen mei zijn de Bevrijdingstijgers van Tamil Eelam (LTTE) na een strijd van 26 jaar door het regeringsleger definitief verslagen. De LTTE, ook door de EU, de VS en India gezien als terroristische organisatie, strijdt voortaan vreedzaam voor een zelfstandige Tamil-staat in het noorden en oosten.
Door het ontbreken van objectieve verslaggeving is niet met zekerheid te zeggen wie tijdens het eindoffensief verantwoordelijk is geweest voor welke tragische gebeurtenissen. Aangenomen wordt dat beide partijen zich schuldig hebben gemaakt aan een reeks van wreedheden.

Anderhalf procent van de bevolking


Sinds het einde van het conflict bevinden zich bijna driehonderdduizend vluchtelingen, voornamelijk Tamils, in tientallen kampen in het noorden van het land. In het kader van ontwapening, demobilisatie en reïntegratie worden deze oorlogsvluchtelingen door de regering gescreend. Ze worden gehervestigd in de ontmijnde en heropgebouwde gebieden die zij hebben moeten verlaten. Voor het einde van het jaar zou tachtig procent van de ontheemden weer thuis moeten zijn.
Wegens de notoire dwarsliggers in de VN-Mensenrechtenraad is het conflict een ‘interne aangelegenheid’ gebleven. Door het verder ontbreken van wettelijke bescherming van binnenlands ontheemden staan de Sri Lankaanse staatskampen onder militair toezicht, zitten de vluchtelingen er gevangen en worden nationale en internationale organisaties geweerd. Het valt niet te ontkennen dat basisrechten worden ontzegd van bijna anderhalf procent van de eigen bevolking.

Nieuw leven en denken


Mensenrechten zijn sowieso een heikel punt in Sri Lanka. Onderzoek naar het niet respecteren van deze rechten ziet Sri Lanka als een schending van de soevereiniteit. Volgens president Mahinda Rajapaksa is het niet heilzaam om te wroeten in de geschiedenis. Hij pleit voor een eigen Sri Lankaanse benadering: het is beter het verleden te laten rusten en een nieuw leven en denken te starten.
Sinds juli beschikt Sri Lanka over een IMF-lening van 2,6 miljard dollar, bedoeld voor de hervorming van de economie na het conflict. De overheidstekorten zijn deels het gevolg van groeiende uitgaven aan defensie (1,6 miljard dollar in 2009).
Terwijl eind mei verklaard is dat het leger met vijftig procent wordt uitgebreid, verwacht de IMF bezuinigingen op dit gebied. Sri Lanka heeft dit dan ook netjes in de intentieverklaring opgenomen voor het budget van 2010. Vorige maand heeft minister van defensie, en broer van de president, Gotabhaya Rajapakse echter geen blijk gegeven van nieuw denken. Hij zegt namelijk geen onmiddellijke noodzaak te zien om volgend jaar te besparen op defensie.

(Her)verkiezing


Een nieuw leven is binnenkort evenwel mogelijk. Parlements- en presidentsverkiezingen worden namelijk georganiseerd, waarschijnlijk in februari 2010. Rajapaksa, met herverkiezing voor ogen, wil de oorlogswinst echter verzilveren. Zo wordt de mond van oppositie en media in de aanloop vakkundig gesnoerd.
Een en ander doet afvragen of op een bodem van repressie van minderheden, oppositie en media een duurzame en harmonieuze multi-etnische maatschappij kan worden gekweekt. Het onverwachte succes voor de pro-LTTE partij bij de lokale verkiezingen in de noordelijke districten van vorige maand, doet het tegendeel vermoeden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.