Religieuze leiders roepen op tot internationaal verbod op clustermunitie

Wij, allen mensen met een geloofsovertuiging, roepen op tot de bescherming van levens en de bevordering van vrede door een verbod op de productie, doorvoer, opslag en gebruik van clustermunitie.
Al meer dan 40 jaar, doden en verwonden clusterbommen burgers, en hebben zij de levens van duizenden mensen in meer dan 20 landen wereldwijd geruïneerd. Dit type wapen veroorzaakt niet alleen veel burgerslachtoffers tijdens het conflict, maar ook jarenlang nadat  een conflict beëindigd is doordat zij het land vervuilen met onontplofte submunities.
Clustermunitie hindert mensen bij de wederopbouw van hun land;  het ruimen van submunitie slurpt fondsen op die voor andere urgente humanitaire noden gebruikt hadden kunnen worden. Zonder concrete actie, zal het humanitair leed dat deze wapens tijdens en na een conflict veroorzaken alleen maar groter worden.  
De gedachten aan diegenen wiens leven verwoest is door clustermunitie verplichten ons tot moedige en concrete stappen. Onze geloofstraditie doet aanspraak op ons om diegenen die geleden hebben bij te staan en te streven naar het welzijn van de menselijke soort door relaties van respect, rechtvaardigheid, en vrede te bevorderen.
Samen met mensen over de hele wereld, van alle verschillende continenten, culturen en geloofstradities spreken wij ons op de international dag tegen clustermunitie uit voor een verbod op clustermunitie.
Over precies een maand, in mei 2008,  is er een kans om tot een totaalverbod op clustermunitie te komen in Dublin, Ierland. Deze kans kunnen en mogen wij niet voorbij laten gaan. Wij roepen overheden op om hun verantwoordelijkheid te nemen en deze kans aan te grijpen om kwetsbare burgers te beschermen en de vrede te bevorderen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.