‘Stem vóór een wapenembargo tegen Saoedi-Arabië’

Bram Vranken

23 februari 2016
Opinie

‘Stem vóór een wapenembargo tegen Saoedi-Arabië’

‘Stem vóór een wapenembargo tegen Saoedi-Arabië’
‘Stem vóór een wapenembargo tegen Saoedi-Arabië’

Deze week donderdag stemt het Europees Parlement over een wapenembargo tegen Saoedi Arabië. ‘Zo'n Europees embargo zou een belangrijke stap zijn naar een humanitaire oplossing van de oorlog in Jemen’, zegt Bram Vranken van Vredesactie. In een open brief roept de vredesorganisatie de europarlementsleden van CD&V op om de resolutie goed te keuren. Vredesactie vreest immers dat de christen-democratische fractie tegen zal stemmen, omdat ze eerder de stemming lieten uitstellen.

Geachte CD&V Europarlementsleden,
Geachte Ivo Belet en Tom Vandenkendelaere,

Donderdag 25 februari is een grote dag. U heeft dan de kans om in het Europees Parlement een belangrijke stap te zetten naar een humanitaire oplossing van de oorlog in Jemen. Zoals u weet heeft dit conflict, de zoveelste humanitaire catastrofe in de regio, al aan duizenden mensen het leven gekost. U stemt donderdag over een resolutie die alle strijdende partijen tot de orde roept én oproept tot een Europees wapenembargo tegen Saoedi-Arabië.

Saoedi-Arabië bombardeert ziekenhuizen, vluchtelingen kampen en andere burgerinfrastructuur.

Saoedi-Arabië speelt een uiterst bedenkelijke rol in de oorlog in Jemen. De Verenigde Naties hebben maar liefst 119 inbreuken door de Saoedisch geleide coalitie van het internationaal humanitair recht gedocumenteerd. Zo bombardeert Saoedi-Arabië ziekenhuizen, vluchtelingenkampen en andere burgerinfrastructuur. Door een blokkade van alle import van medicijnen en voedsel, leidt meer dan 80 procent van de bevolking honger. Tienduizenden Jemenieten ontvluchtten ondertussen hun land naar de hoorn van Afrika.

Deze gruwel wordt mogelijk gemaakt door wapens “made in Europe”. Saoedi-Arabië bombardeert met Britse Eurofighter Typhoon gevechtsvliegtuigen, die ook Vlaamse radartechnologie bevatten.

De Saoedische landmacht beschikt over zoveel geweren dat wel eens lachend wordt gezegd dat iedere Saoedische militair vijf armen nodig heeft om al deze wapens te kunnen dragen. FN Herstal is één van de belangrijkste hofleveranciers van vuurwapens aan het regime. Wapens verkocht aan Saoedi-Arabië blijven bovendien niet altijd ter plaatse, maar belanden maar al te vaak in de handen van extremistische groeperingen.

Volgens het gerenommeerde Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) is 58 procent van de Saoedische wapenimport uit Europese lidstaten afkomstig Tussen 2009 en 2013 vergunden de Europese landen voor 19 miljard aan wapenexport naar Saoedi-Arabië. In 2015 alleen al exporteerde het Verenigd Koninkrijk voor een recordbedrag van meer dan 3 miljoen pond aan wapens naar het regime.

De uitvoer van wapens naar Saoedi-Arabië is in strijd met de bestaande Europese en internationale regelgeving

De uitvoer van wapens naar Saoedi-Arabië is in strijd met de bestaande Europese en internationale regelgeving. Wapens mogen volgens het Gemeenschappelijk Standpunt 2008/944/GBVB in geen enkel geval uitgevoerd worden wanneer er een risico bestaat voor de regionale stabiliteit. Noch als er een gevaar bestaat dat het internationaal humanitair recht met deze wapens geschonden zal worden. De Europese lidstaten overtreden op dit moment dus flagrant hun eigen regelgeving.

Donderdag kan het Europees Parlement daar paal en perk aan stellen, met een resolutie die oproept tot “een Europees wapenembargo tegen Saoedi-Arabië gezien de ernstige beschuldigingen van schendingen van het internationaal humanitair recht”.

Een meerderheid van Europese fracties gaf al te kennen pro een wapenembargo tegen Saoedi-Arabië te zijn. Uw partijgenoot Kris Peeters zei eerder dit jaar in de Zondag dat ‘het exporteren van wapens naar Saudi-Arabië niet kan’. Bijna een miljoen Europeanen spraken zich afgelopen week uit tegen verdere wapenexport naar Saoedi-Arabië. In heel Europa uitten burgers en vredesorganisaties hun bezorgdheid over het aanslepend conflict in Jemen.

We vroegen u meermaals tevergeefs naar uw positie in dit dossier

Maar in de wandelgangen van het Europees Parlement horen we ook minder optimistische berichten. Het maakt ons bezorgd dat uw fractie (de EPP) de stemming eerder liet uitstellen.

We vroegen u meermaals tevergeefs naar uw positie in dit dossier, met deze brief willen we u met aandrang vragen om vóór het wapenembargo tegen Saoedi-Arabië te stemmen.

Donderdag heeft u in het Europees Parlement de kans om een krachtig signaal te geven. Als het Europa menens is met vrede en veiligheid in het Midden-Oosten, is het maar logisch om te stoppen met het exporteren van wapens.

Met vriendelijke groeten,
Bram Vranken
Stafmedewerker Vredesactie