MO*lezing met Michael Braungart: Economie kan de wereld redden

Op vrijdag 16 mei organiseerde MO* in Gent een lezing met Michael Braungart. Braungart, co-auteur van “Cradle to Cradle: Remaking the Way we Make Things” en hoogleraar aan universiteiten in de VS, Nederland, Duitsland, sprak over de kringloopeconomie en de uitdaging om snel de transitie naar een echt duurzame productie en consumptie te zetten. Na de lezing reageerden Peter Tom Jones (KULeuven) en Lieze Cloots (BBL) op de boodschap van Braungart.

 

Het nieuwe IPCC-rapport maakt nog maar eens duidelijk hoe belangrijk het is snel en verregaand in te grijpen in de manier waarop de mensheid omgaat met productie, consumptie, distributie en energie, als we tenminste een ware klimaatapocalyps willen vermijden. Het rapport zegt ook dat die ingrepen mogelijk zijn en voordeliger opt termijn dan niets doen.

In deze MO*lezing werd naar een economisch antwoord op de urgente uitdagingen gezocht. Een andere economie moet mogelijk gemaakt worden, maar wat zijn de voorwaarden voor succes? En waar liggen de drempels? En hoe zorgen we ervoor dat de duurzame economie van de toekomst niet alleen ecologisch, maar ook rechtvaardig is?

Reacties op de lezing werden gegeven door Peter Tom Jones (auteur van o.a. Klimaatcrisis en Terra Reversa; onderzoeksmanager aan de KULeuven, specialisatie duurzaam materialenbeheer en voorzitter i-Cleantech Vlaanderen), en Lieze Cloots (algemeen coördinator Bond Beter Leefmilieu, voorzitter Milieu- en Natuurraad Vlaanderen).

Moderator van dienst was Gie Goris, hoofdredacteur van MO*.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.