Eerste Syrisch-Libanese president voor Brazilië?

Het federaal parlementslid Ciro Gomes (PDT) maakte begin december bekend dat vice-president Michel Temer (PMDB), van Syrio-Libanese afkomst, achter de impeachmentprocedure zit. Is het mogelijk dat Michel Temer aan de macht komt en wie is de man?

  • © ribs Michel Temer (PMDB) hoopt president van Brazilië te worden. © ribs
  • © ribs De open brief van Michel Temer aan Dilma. © ribs

Ciro Gomes beschuldigde Temer ervan de initiatiefnemer te zijn van de impeachmentprocedure tegen Dilma. Dit gebeurde op 4 december. Daarna stuurde Temer een open brief de media in, hierin vertelde hij dat hij tekort was gedaan door Dilma; omdat zij hem nooit vertrouwde en hem niet meenam naar de VS voor een bezoek aan Joe Biden.

De openbrief van Michel Temer aan Dilma

De open brief van Michel Temer aan Dilma.

De relatie tussen Dilma en Temer is gespannen en enkele dagen later maakte Temer openlijk bekend dat hij kandidaat is om president te worden. Hij is van dezelfde partij als Eduardo Cunha (PMDB) die volgens de media de impeachmentprocedure begon tegen Dilma, volgens de Brazilianen omwille van rancune tegen Dilma. Sinds 14 december is Eduardo Cunha zijn corruptiedossier weer geopend en op dezelfde dag is de ethische commisie van de Kamer, waar Cunha voorzitter van is, en waar de impeachmentprocedure begon, opgerold. Daardoor wordt gedacht dat Temer de leider is van de ‘Fora Dilma’ (Dilma buiten) campagne.

Temer zou wel eens de compromisfiguur kunnen worden als de “corruptieoorlog” van Dilma zich voortzet en er weerwerk blijft komen van ‘corrupten’ zoals Cunha die haar proberen af te zetten. Daardoor komt Temer in beeld als compromis en haalt Cunha zijn partij hun slag binnen.

Temer, een verrassend profiel

Michel Temer is een tweede generatie marioniet uit de Bekaa Vallei en de jongste zoon van een arm Syrisch-Libanees gezin van acht kinderen dat in 1925 naar Brazilië emigreerde. Volgens Matias Spektor, van de Getulio Vargas foundation, is hij dé verantwoordelijke voor de relaties tussen Brazilië en het Midden-Oosten.

Toch koos ex-president Lula, voor de revolutie in Syrië, het regime van Bashar Al-Assad als belangrijkste partner in het Midden-Oosten. Onder leiding van Dilma werd daarentegen steeds meer de kaart gekozen tegen het Syrische regime op internationale fora.

Dodelijke cocktail!

Het zal niet makkelijk worden voor Temer om president te worden omdat hij een echte patriciër is, hij kan dus niet rekenen op de steun van de laagste klassen. 

Dit is niet verwonderlijk als mensen zoals Temer met een vrouw die meer dan drie decennia jonger is, Marciela Temer ex-miss Brazilië, flaneren. Wat meespeelt is de leeftijd van Michel Temer. Hij is 75, voor hem is het nu of nooit om aan de macht te komen. Zoals Carlos Menem, ex-president in Argentinië en van Syrische orgine, in de jaren negentig kan het heel goed zijn dat Temer de kaart kiest van de ‘vrije markt’ en de uitverkoop van staatsbedrijven zoals Petrobras ondersteunt.

Er zijn ondertussen 20.000 recente vluchtelingen uit Syrië aangekomen. Dit is waar de patriciërs bang voor zijn: een nieuwe golf van migratie uit het Midden-Oosten. Dit botst met hun traditionele gemeenschap. Ook zijn er veel vluchtelingen die worden uitgebuit op de werkvloer. Dit doet de relatie tussen de recent aangekomen Syriërs en de patriciërs stevig verzuren.

Willemjan Vandenplas is fotograaf, bekijk zijn werk hier.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3030   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 3030  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.