Internationale Vrouwendag: Zuid-Soedan

Op Internationale Vrouwendag zullen, zoals op elke andere dag, vrouwen gedwongen worden hun huis te ontvluchten. Zij zullen de 45 miljoen andere mensen vervoegen die op de vlucht zijn, voor conflicten, vervolging, of natuurrampen.  Meer dan de helft van al die vluchtelingen zijn vrouwen en kinderen.

  • Vluchtelingen op weg van Bentiu naar Leer in Zuid-Sudan © Jean-Pierre Amigo Vluchtelingen op weg van Bentiu naar Leer in Zuid-Sudan © Jean-Pierre Amigo Vluchtelingen op weg van Bentiu naar Leer in Zuid-Sudan © Jean-Pierre Amigo

Sinds midden december 2013 is Zuid-Soedan het decor van een burgeroorlog die al honderdduizenden mensen op de vlucht deed slaan.

Rhoda, 24 jaar: “Tijdens mijn zwangerschap werd ik door het gezondheidscentrum van Bor opgevolgd. Toen we het gebied moesten ontvluchten, heb ik gerend voor mijn leven, maar het was niet gemakkelijk want ik was acht maanden zwanger. Gelukkig woonde mijn moeder toen bij me. Zij vreesde al dat de situatie erger zou worden en had al enkele dingen ingepakt voor we ons in de rimboe moesten verschuilen. Dat was het moeilijkste moment van mijn leven. Mijn man zat vast in Juba en ik was ervan overtuigd dat ik ons kind zou verliezen.

Op een nacht zijn we met 100 andere vluchtelingen in een boot gestapt om het district Awerial te bereiken, omdat het maar niet veiliger werd. De meeste mensen hadden weinig bij zich, maar sommigen hadden hun dieren meegenomen. De tocht over het vieze water vol uitwerpselen was verschrikkelijk.

Toen we in Minkaman aankwamen, vond mijn moeder een klein stuk grond met enkele bomen dat net groot genoeg was voor ons twee. Ik begon hardnekkige weeën te krijgen en mijn moeder hielp me te bevallen van een zoon. Twee dagen later had hij hoge koorts en stuiptrekkingen. Mijn moeder is hulp gaan zoeken en kwam toevallig een team van Artsen Zonder Grenzen tegen, dat ons naar de kliniek heeft doorverwezen. Mijn zoontje had een infectie aan de navelstreng, maar nu maakt hij het goed.”

Bekijk hier ons dossier over Internationale vrouwendag

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.