Heel wat initiatieven wereldwijd werken aan herstel. Laat ons die met elkaar verweven.

Spinnenwebben in Oca do Sol

piqsels (CC0)

 

Dezer dagen hangen op het terrein van de Braziliaanse culturele organisatie Oca do Sol tussen de bomen veel spinnenwebben. Ook wereldblogger Luc Vankrunkelsven kent iets van weven. Met Wervel probeert hij mensen en organisaties die begaan zijn met de Braziliaanse natuur nader tot elkaar te brengen.

Onze taak is wereldwijde webben weven. Daarom toch zo’n reis af en toe, want met internet alleen komen we er niet. En ja, het internet heeft al jaren evenveel uitstoot als de vliegtuigen wereldwijd. Niet dat ik het overvloedig gebruik van vliegtuigen ga verdedigen, maar met de vele toepassingen van internet (denk aan Spotify en Netflix) zijn we toch ook ver van huis.

In Brazilië trek ik van het ene eiland van verandering naar de andere plek van omkering. Ooit schreef ik in een boek dat we het beter ‘Oases’ noemen. Oases om de woestijn die onheilspellend toeneemt, te overleven. Internationale verbindingen leggen tussen deze oases is mijn taak en die van vele anderen. Bijvoorbeeld een web weven tussen universiteiten en sociale bewegingen, of tussen de Belgische ambassade in Brasília en wat leeft aan de basis in België en Brazilië.

Velen doen aan herstel. Denk aan de bekende fotograaf Sebastião Salgado. Hij erfde een totaal geërodeerd groot stuk weiland in het droge noordoosten van Brazilië en stichtte in 1999 ‘Instituto Terra’ (De stichting van de aarde). Hij slaagde erin om dit gebied te herbebossen, niet met Eucalyptus en Amerikaanse den (wat hier gemeenzaam herbebossing wordt genoemd), maar met de diversiteit aan bomen uit de regio. Twee miljoen bomen staan er nu!

Of neem nu Oca do Sol. Dit was een totaal vernield stuk grond aan de rand van Brasília. Een bouwondernemer had alles platgegooid voor zijn materialen. Welnu, zoveel jaren later is het een paradijs waar planten, bomen, vogels en spinnen elkaar vinden. En mensen; groepen van mensen in actie, bezinning en vorming.

Tijdens de 1 meiviering van de arbeid, toonden ze met een theatervoorstelling de urgentie om 100 bronnen te beschermen. Een oproep om minder beton en staal neer te poten om de watervoorziening van Brasília veilig te stellen. De bronnen in de Serrinha zijn cruciaal voor de toekomst van de hoofdstad. Een dag eerder bezochten we ‘Planeta verde’. Ook dat was een groot stuk weiland. Nu is het een paradijs waar papegaaien en mensen elkaar vinden.

***

Binnen enkele dagen reis ik naar Pirenópolis. Daar heb je heel wat initiatieven, zoals ‘Oca da Terra’, een centrum van permacultuur en zoveel meer. Om nog niet te spreken van Wervel. Wervel haalt sinds 2001 agroforestry van onder het stof. Nu wordt dit stilaan door de Vlaamse overheid overgenomen en we vlechten mee aan een Europees netwerk. Braziliaanse initiatieven kunnen ons inspireren, ook al is het een gemakkelijker uitdaging in dit tropisch klimaat dan in het klimaat van Noord West Europa.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het mondiale nieuws
Na Pirenópolis bus ik naar Barreiras in het Westen van Bahia. Nadien met een andere nachtbus naar Salvador da Bahia, Feira de Santana, Recife, etc. Telkens gaat het om universiteiten die zich verweven met sociale bewegingen, die opkomen voor een andere wereld. Tegen de hoofdstroom van de oprukkende sojapletwals en andere vernietigingen in.

Wervel probeert al sinds 2010 de Cerrado op de agenda te zetten in Europa, met onze internationale google-group met academici en activisten, met onze Facebookpagina Viva Cerrado, via Twitter en onze Engelstalige website. Vergeet vooral ons Cerrado Manifest niet te ondertekenen!

Laat ons spinnen zijn in het wereldwijde web…

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

  • Medewerker van Wervel en auteur van verschillende boeken

    Luc Vankrunkelsven (Diest, 21 mei 1956 – Brazilië, 15 september 2023) was medewerker van Wervel, ambassadeur van Grootouders voor het klimaat en bracht jaarlijks verslag uit van zijn tou

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.