Toename van anti-transgenderwetten in de Verenigde Staten

Wat gebeurt er met de rechten van de lgbtq+-gemeenschap in de VS?

Ted Eytan / Flickr (CC BY-SA 2.0)

 

Er een opvallende toename van anti-transgenderwetten in het zuiden van de Verenigde Staten. Deze wetten verhinderen bijvoorbeeld dat transseksuelen gezondheidszorg kunnen ontvangen, schrijft wereldblogger Jep Stockmans. Ze hebben geleid tot grote verontwaardiging bij de lgbtq+-gemeenschap.

De laatste jaren is er een opvallende toename van anti-transgenderwetten in het zuiden van de Verenigde Staten. Deze wetten variëren van het verhinderen dat transseksuelen gezondheidszorg krijgen tot het verbieden van transgendermeisjes en -vrouwen om deel te nemen aan professionele competities in de correcte gender categorie.

De invoering van deze nieuwe wetten heeft geleid tot grote verontwaardiging en bezorgdheid bij de lgbtq+-gemeenschap en hun bondgenoten. In deze publicatie ga ik dieper in op de geschiedenis van de discriminatie van de lgbtq+-gemeenschap, de beweegredenen achter de anti-transgenderwetten in het zuiden van de Verenigde Staten en de mogelijke gevolgen van deze wetten.

LGBTQ+-rechten onder vuur

Anti-LGBTQ+-sentimenten hebben een lange geschiedenis in de Verenigde Staten. Ik denk bijvoorbeeld aan de velen die in de jaren ’80 en ’90 aan aids stierven. Seropositief zijn werd vaak toegeschreven aan de slachtoffers zelf. Door beschuldigingen van sodomie of seksueel afwijkende praktijken werd het vaak geframed als een straf. Deze beschuldigingen werden gebruikt om de maatschappelijke verwaarlozing, die tot veel verdriet leidde, te rechtvaardigen.

We weten nu dat de Amerikaanse regering en samenleving moedwillig negeerden wat er in de homogemeenschappen gebeurde. Zo stierven velen zonder de juiste zorg of steun. De lgbtq+-gemeenschap moest in haar eentje een pandemie afweren, terwijl de Amerikaanse samenleving de andere kant opkeek.

In dezelfde geest kunnen we verwijzen naar ‘Pray the gay away’-campagnes, bekeringskampen en gewelddadige aanvallen die maar al te vaak voorkomen in de Amerikaanse geschiedenis. In de VS overheerst historisch gezien maar ook vandaag nog een weinig begripvolle houding.

Dit is recent opnieuw duidelijk geworden toen het conservatieve zuiden juridische aanvallen op de lgbtq+-gemeenschap opvoerde. Er werden allerlei wetten aangenomen die er specifiek op gericht zijn het leven van transseksuelen moeilijker te maken. In de staat Georgia werd het transzwemmers verboden om deel te nemen aan wedstrijden.

In Florida legaliseerde gouverneur DeSantis onder meer de “ontvoering” van transkinderen door een van de ouders.

In North Carolina is de toegang tot genderbevestigende toiletten aangevallen. Transpersonen worden nu gedwongen gebruik te maken van toiletten die niet overeenstemmen met hun geïdentificeerde geslacht. In Texas hebben ze gestemd voor de beperking of afschaffing van de toegang tot genderbevestigende gezondheidszorg, om mensen te dwingen het bij de geboorte toegewezen geslacht op hun identiteitsbewijs te laten staan, en universiteitsatleten worden gedwongen deel te nemen aan wedstrijden in categorieën van het oorspronkelijke geslacht.

De meest recente ontwikkelingen (en de aanleiding voor dit artikel) komen echter uit Florida, waar Ron DeSantis (de gouverneur van Florida) onder meer de “ontvoering” van transkinderen door een van de ouders heeft gelegaliseerd. Dat betekent dat een ouder zonder voogdij nu legaal zijn of haar kind kan “ontvoeren” als de andere ouder genderbevestigende zorg verleent. Dit naast nooit eerder geziene juridische beperkingen op genderbevestigende zorg en discriminerende badkamerwetten (waar transgenders gedwongen worden om het toilet van biologisch gender te gebruiken).

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het mondiale nieuws
Deze wetsvoorstellen hebben geleid tot moeilijkheden om een verzekering te krijgen voor genderbevestigende zorg en ze hebben extra stappen toegevoegd voor zowel volwassenen als kinderen om de zorg te krijgen die ze verdienen en waar ze recht op hebben. Dit werd eind mei nog erger wanneer DeSantis het recht geeft aan dokters, apothekers, en verzekeringsmaatschappijen om patiënten te weigeren op basis van gender en seksualiteit. Dit kan zelf gebeuren in situaties van leven of dood.

Er zijn verschillende redenen waarom anti-transgenderwetgeving steeds meer voorkomt in het zuiden van de Verenigde Staten. Het is deels een reactie op de toegenomen zichtbaarheid van deze gemeenschap en haar impact op de samenleving. Denk alleen maar aan de toenemende relevantie van voornaamwoorden, de bestendiging van het homohuwelijk en een groeiende mogelijkheid van medische ingrepen.

Samengevat, de lgbtq+-gemeenschap is recent veel mondiger geworden en heeft haar plaats in de openbare ruimte opgeëist waardoor veel conservatieve stemmen zich daardoor steeds meer bedreigd voelen.

Het belang van conservatieve, op religie gebaseerde ideologieën in deze regio heeft hier zeker ook toe bijgedragen. Veel wetgevers in de zuidelijke staten worden sterk beïnvloed door de religieuze overtuigingen van hun achterban en zien transseksuelen als personen die ingaan tegen de traditionele genderrollen, het heteroseksuele huwelijk en andere maatschappelijke normen. Zij stellen dat transseksuelen een bedreiging vormen voor de traditionele christelijke gezinsstructuur en de morele waarden die gepaard gaan met de traditionele heteroseksuele relatie. In het christendom heeft altijd de nadruk gelegen op “natuurlijk” geboren kinderen.

De anti-transgenderwetsvoorstellen zijn erop gericht het leven van transseksuelen moeilijker te maken en duwen velen van hen naar de rand van de samenleving.

Dit wordt bijvoorbeeld weerspiegeld in de anti-abortus sentimenten die het onlangs mogelijk hebben gemaakt de zaak roe v wade nietig te verklaren. Toen Donald Trump werd verkozen tot president van de Verenigde Staten werd het overduidelijk dat er echte macht te vinden was in sommige van de meer extremistische sentimenten die in het land heersen. Veel zuidelijke staten zijn zeer conservatief, en wetgevers lijken vaak gemotiveerd te zijn door de wensen van hun conservatieve achterban.

Verder verwijzen woordvoerders van deze gemeenschappen vaak naar een paar passages in de bijbel om homoseksualiteit af te keuren, met name de vernietiging van de “zondige” stad Sodom. In een land dat nog steeds veel geloof hecht aan het woord van de christelijke God heeft de lgbtq+-gemeenschap gestreden voor de erkenning van haar rechten, en gezien dat deze rechten nog steeds regelmatig onder vuur komen te staan wijst erop dat deze strijd nog niet afgelopen is.

Effect van anti-transgenderwetten

De impact van anti-transgenderwetten in het zuiden van de Verenigde Staten is aanzienlijk en ingrijpend. Deze wetten beletten transseksuelen de toegang tot gezondheidszorg, deelname aan sport en het gebruik van openbare toiletten die overeenkomen met hun genderidentiteit. Dit kan leiden tot meer discriminatie en intimidatie, en tot lichamelijke en geestelijke gezondheidsproblemen.

De wetsvoorstellen zijn erop gericht het leven van transseksuelen moeilijker te maken en duwen velen van hen naar de rand van de samenleving. Het aantal zelfmoorden is abnormaal hoog in deze gemeenschappen en hetzelfde kan worden gezegd van het aantal transpersonen die gedwongen worden op straat te leven. Als daklozen hebben trans- en non-binaire personen vaak minder kans op steun of onderdak.

Een van de schadelijkste gevolgen van deze wetten is het effect dat ze hebben op transseksuele jongeren. Studies hebben aangetoond dat transgenderjongeren sowieso al een hoger risico lopen op depressie, angst en zelfmoord dan hun leeftijdsgenoten. Het aannemen van anti-transgenderwetten kan deze problemen verergeren wat leidt tot meer gevoelens van isolatie en hopeloosheid.

Transgenderjongeren kunnen ook te maken krijgen met meer pesterijen en intimidatie op school, wat hun schoolprestaties en toekomstmogelijkheden negatief kan beïnvloeden. De beperking van de toegang tot genderbevestigende zorg en het risico voor ouders om echt in de problemen te komen als ze hun transkinderen steunen, maakt de toekomst voor transseksuelen steeds onzekerder en verhoogt het risico op zelfmoord en zelfbeschadiging. Levens staan letterlijk op het spel.

Een bloeiende gemeenschap die de Amerikaanse samenleving herdefinieert

Ondanks een lange geschiedenis van discriminatie en schending van rechten is er in de Verenigde Staten een bloeiende lgbtq+-gemeenschap die meer ruimte voor zichzelf opeist in de Amerikaanse samenleving. Het is opmerkelijk welke vooruitgang deze gemeenschap heeft kunnen boeken, ondanks alle tegenslagen. Ik vind het een grote prestatie en een opluchting. In de jaren dat ik hier woon heb ik gezien hoe deze gemeenschap de Amerikaanse samenleving kleurrijker en diverser maakt dan ooit tevoren.

De leden en hun bondgenoten gaan door met het afbreken van de binaire genderdimensie en stellen onze samenleving open voor de schoonheid van diversiteit en fluïditeit. Dankzij de lgbtq+-gemeenschap heb ik bijvoorbeeld meer ruimte gekregen om mijn authentieke zelf te zijn. Door te bewijzen dat er meer opties zijn dan het voorschrijven van man en vrouw en de vele beperkingen die met zo’n binair systeem gepaard gaan, wordt het steeds duidelijker hoeveel opties we werkelijk hebben om onszelf uit te drukken.

Ik vind het persoonlijk ongelooflijk verhelderend. Ik, een biologische man, kan huilen, ik kan gevoelig zijn, en ik kan me op meer manieren uitdrukken dan in woede. Ik ben niet alleen mijn biologische geslacht en ik ben niet gebonden aan de regels die de maatschappij daaraan heeft verbonden. Een realiteit die te danken is aan de opofferingen van de lgbtq+-gemeenschap.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2785   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2785  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.