© Albert González Farran / UNAMID (CC BY-NC-ND 2.0)
Opinie

‘Hoelang blijven we nog wegkijken van de wreedheden in Darfur?’

In de Soedanese regio Darfur vinden opnieuw wreedheden plaats die herinneren aan de massale gruweldaden van 2003. De Janjaweed-milities van weleer heten nu de Rapid Support Forces, maar internationale reactie op hun wreedheden blijft uit, schrijft adjunct-hoogleraar genocidestudies Mike Brand.
Justin Clements / Wikimedia Commons (CC BY 2.0)
Opinie

‘Water delen kan een bron van samenwerking of conflict zijn’

Wat als een land dammen bouwt voor eigen watergebruik en er daardoor in de buurlanden meer droogte, sociale onrust en conflicten zijn? 'Als landen hun watergebruik optimaliseren en beter samenwerken,' stelt milieuwetenschapster Sophie De Bruin, 'wordt het risico op conflict in stroomgebieden minder groot.'
Hind Mekki / Flickr (CC BY 2.0)
Opinie

‘Door de internationale angst voor migratie blijven Soedanezen weer in de kou staan’

Buitenlanders in Soedan werden pijlsnel geëvacueerd nadat het geweld in het Afrikaanse land losbarstte. Maar de evacuatievliegtuigen arriveerden leeg, zonder broodnodige noodhulp, en Soedanezen zonder visum bleven achter. Waar is de daadkracht van de internationale gemeenschap?, vraagt antropologe Griet Steel zich af.
© Bertramz/ Wikimedia Commons (CC BY 3.0)
Opinie

Conflict in Soedan: ‘Elites voeren al dertig jaar een machtsstrijd om hun invloed te bewaren’

De berichtgeving rond het geweld in Soedan focust vooral op de persoonlijke strijd tussen twee generaals, maar het conflict heeft diepe wortels in economische teloorgang, schrijft professor Verhoeven van Columbia University. ‘Elites voeren al dertig jaar een machtsstrijd om hun invloed te bewaren.’
Gecreëerd met Dall-E2
Opinie

‘Waterlagen in Afrika bevatten 20 keer meer water dan meren, maar ze zijn geen mirakeloplossing’

De ontdekking van een watervoerende laag – een ondergrondse formatie die water vasthoudt – leidt vaak tot heel wat opwinding, met name in regio’s met waterschaarste. Maar een mirakeloplossing is het niet, schrijft Gaathier Mahed, hoogleraar Geologie aan de Nelson Mandela Universiteit.
In conflictgebieden over de hele wereld versterkt klimaatverandering de strijd om schaarse natuurlijke hulpbronnen. Dat vraagt om een andere, meer klimaatgerichte, benadering van veiligheid en conflicten, zegt Janani Vivekananda, hoofd Klimaatdiplomatie en Veiligheid bij de Berlijnse denktank adelphi.
Opinie

‘Van Jeruzalem tot Glasgow: erken rol klimaat in vredesprocessen’

In conflictgebieden over de hele wereld versterkt klimaatverandering de strijd om schaarse natuurlijke hulpbronnen. Dat vraagt om een andere, meer klimaatgerichte, benadering van veiligheid en conflicten, zegt Janani Vivekananda van de Berlijnse denktank adelphi.
Ahmed Fouad (CC BY-NC 2.0)
Opinie

Hoe België samenwerkte met de geheime dienst van Soedan: ‘Meteen begon de delegatie elke vluchteling te bedreigen’

De Belgische staat heeft de mensenrechten geschonden met de gedwongen deportatie van Soedanese migranten in 2017. Theo Francken hield vol dat Soedan veilig was, maar eenmaal in Khartoem werden sommige mensen gemarteld. Onderzoeker en journalist Koert Debeuf volgde de ophefmakende kwestie op de voet.
Mohamad Almahady, UNAMID (CC BY-NC-ND 2.0)
Opinie

Geweld in Darfur roept herinneringen op aan jaren 1990

Na een periode van relatieve rust is er opnieuw sprake van geweld in de Soedanese regio Darfur. Alleen al in juli werden meer dan zestig mensen gedood, volgens de Verenigde Naties. Er moet meer aandacht komen voor het opbouwen van vertrouwen tussen gemeenschappen, schrijft historicus Tsegat Etafa van de Colgate University in New York.
© PICUM
Opinie

Soedanese migranten in België zitten klem tussen COVID-19 en een vijandig Europa

‘Er is dringende actie nodig voor de bescherming en het welzijn van Soedanese migranten in België’, stellen Susanne Jaspars en Dalal Rajab. Het beleid richt zich te sterk op ontrading, wat hen vooral afhankelijk maakt van ngo’s en vrijwilligers, terwijl door de pandemie net die hun capaciteit drastisch zagen verminderen.
USAID (CC0)
Opinie

Waarom de Afrikaanse Unie maar geen vrede bereikt

Ondanks haar goede intenties slaagt de Afrikaanse Unie er maar niet in de vrede te bewaren in haar lidstaten. Chris Changwe Nshimbi, onderzoeksdirecteur aan de universiteit van Pretoria, analyseert hoe dat komt.
Gia Conte-Patel / Pixabay
Opinie

Staan de Afrikaanse miljoenensteden op ontploffen?

Kunnen de Afrikaanse steden hun bevolkingsexplosie wel aan? Het probleem zit anders in elkaar dan vaak gedacht, volgens Irène Salenson, urbaniste en onderzoekster bij het Franse Agentschap voor Ontwikkeling (AFD). Alleen overheidsinitiatieven kunnen de hele bevolking van huisvesting verzekeren.
Becker1999 CC BY 2.0
Opinie

Internettijdperk vraag om jonge leiders in Afrika

Technologie biedt Afrika geweldige kansen op ontwikkeling, maar dan zullen de vele hoogbejaarde leiders in Afrikaanse landen wel plaats moeten maken voor jong talent, zegt internetstrateeg Selorm Branttie uit Ghana.

Pagina's

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.