Foto met dank aan: Kashf Foundation
Interview

‘Een inkomen is cruciaal om vrouwen meer zeg te geven’

‘De context is moeilijk, maar er is altijd hoop.’ Roshaneh Zafar probeert de levens van tienduizenden vrouwen in Pakistan te verbeteren door hen toegang te geven tot meer economische macht, met microkredieten nieuwe stijl. Voor haar ‘uitzonderlijke rol’ krijgt ze een eredoctoraat van de UAntwerpen.
Podcast

Ga terug naar je land!

Wat loopt er mis met het huidige asiel- en migratiebeleid in ons land en hoe kan het anders en beter? In aflevering 14 van de podcast “Alles Wordt Beter” praten we hierover met Emmanuelle Vinois, advocaat met specialisatie in de rechten van vreemdelingen en coördinatrice van MoveCoalition.
Jon G. / Flickr (CC BY 2.0)
Nieuws

Onafhankelijke pers in Oeganda gekortwiekt

‘We bedienen 130 radiostations en enkele mediaplatforms met nieuws over heel Oeganda. Tachtig mensen hebben we in dienst’, vertelt de hoofdredacteur van Uganda Radio Network (URN), Sylvia Nankya. Vandaag weet ze niet wat de toekomst zal brengen nu hun Europese donor na tien jaar ermee ophoudt.
© Magnum Photos / Peter van Agtmael
Analyse

Op zoek naar waarheid in een stroom van desinformatie

Nooit eerder werd zo snel zoveel informatie verspreid als vandaag. Maar vaak is niet meer duidelijk of het nu gaat om feiten of opinie. In de voortdurende stroom van foto’s, filmpjes, commentaren en boodschappen zit steeds meer desinformatie. Hoe zijn we hier gekomen en waar gaat het naartoe?
NIL-Foto / pixabay.com
Nieuws

Hoe warmer, hoe schadelijker pesticiden worden voor bijen

Pesticiden hebben een invloed op het gedrag van bijen, en volgens een nieuwe studie is de omgevingstemperatuur daarbij een extra bepalende factor. Met een veranderend klimaat wil dat zeggen dat we het toekomstige gedrag van bijen – inclusief hun bestuivingsdiensten- moeilijk kunnen inschatten.
© UGent / Mirco Buyls
Interview

‘Er is een gebrek aan empathie voor kwetsbare mensen en voor de natuur die leven geeft’

Elizabeth Wathuti is een mondiale pleitbezorgster voor lokale klimaatoplossingen. De 27-jarige Keniaanse is een van de gezichten van de mondiale beweging van klimaatjongeren. Milieubescherming en mensenrechten zijn met elkaar verbonden, zegt ze. ‘Transitie moet het leven van mensen beter maken.’
© Jorge Láscar/ Flickr (CC BY 2.0)
Nieuws

Bergrivieren in de Andes stoten verrassend veel broeikasgassen uit

Rivieren in het Zuid-Amerikaanse Andesgebergte zijn een belangrijke bron van broeikasgassen als CO2 en methaan. Dat blijkt uit een studie door de Universiteit van Luik.
Steven Depolo / Flickr (CC BY 2.0)
Nieuws

‘Belgische ontwikkelingssamenwerking nog te vaak paternalistisch’

Ontwikkelingssamenwerking moet evolueren naar volwaardige partnerschappen, stelt een nieuw VUB-rapport waarin de sector scherp wordt geanalyseerd. ‘Koloniale patronen zijn nog steeds ingebed in het Belgische model voor ontwikkelingssamenwerking.’
IRENA / Associated Energy Developers (CC BY-NC-ND 2.0)
Nieuws

Energiecrisis? Zon en wind groeien sneller dan ooit

Vorig jaar kwam er wereldwijd 9,6% extra capaciteit aan hernieuwbare energie bij. Een record, maar om de planeet leefbaar te houden moet het tempo nog omhoog. Dat stelt het Internationaal Agentschap voor Hernieuwbare Energie (IRENA).
wallpaperflare (CC0)
Nieuws

VN: Het is aftellen naar een ‘wereldwatercrisis’

Iedereen moet toegang hebben tot veilig drinkwater en afvalwaterverwerking. Dat doel heeft de internationale gemeenschap zichzelf gesteld tegen 2030. Maar een nieuw VN-rapport waarschuwt dat er nog heel veel werk aan winkel is.
Ruben de Rijcke / Wikimedia (CC BY-SA 3.0)
Nieuws

Dieselgate blijft aanslepen: miljoenen diesels met verdachte uitstootcijfers

Maar liefst 77% van de dieselmodellen toont in officiële tests “verdachte” stikstofniveaus. Dat wijst volgens ICCT, de ngo die in 2015 het oorspronkelijke dieselschandaal aan het licht bracht, op “waarschijnlijk” gesjoemel. ‘Onthutsend om te zien dat er zo weinig veranderd is.’
© Konstantinos Tsanakas
Column

De boer verstikt zich in de korte keten

Vorige week deed MO*columniste en klimaatactiviste Katrin Van den Troost een rondvraag op de boerenmarkt die ze mee organiseert in Borgerhout. Wat is dat nu met dat stikstofakkoord? ‘De landbouw betaalt een hoge prijs, terwijl voor transport en industrie de rode loper uitgerold wordt.’

Pagina's