FAQ - Vaak gestelde vragen over MO*

Op deze pagina vind je antwoorden op enkele veelgestelde vragen over MO*. Heb je meer vragen? Stuur zeker een e-mail naar info@mo.be. Eventueel voegen we jouw vraag dan toe aan deze pagina.

Wie zit er achter MO*?

Het magazine MO* en de website MO.be worden uitgegeven door Wereldmediahuis vzw. De leden van Wereldmediahuis vzw zijn:

De Raad van Bestuur bestaat uit:

 • Lily Deforce (voorzitter)
 • Michaël Marien
 • Stijn Vercamer
 • Els Hertogen
 • Kenny Van Minsel
 • Lieve Herijgers
 • Jelle Goossens

Jonge waarnemers bij de Raad van Bestuur

 • Jonathan Hendrickx
 • Pamela Baruti
 • Ange-Vanessa Nsanzineza
 • Naomi Izabela Kimuene

Interesse om met jouw organisatie lid worden van Wereldmediahuis vzw? Contacteer dan zakelijk leider Frank Van Damme, frank.vandamme@mo.be, +32 (0)2 536 19 78.

Wat is de opdracht van MO*?

MO* is een journalistiek mediaproject over mondiale tendensen en lokale realiteiten overal ter wereld, gericht op een ruim en geïnteresseerd publiek. Met diverse journalistieke middelen maakt MO* de veranderende wereld begrijpbaar, ervaarbaar en hanteerbaar.

MO* focust inhoudelijk op

 • processen van mondialisering en hun tegenkrachten
 • migratie en diversiteit
 • klimaat, transitie en duurzame ontwikkeling
 • ongelijkheid en mensenrechten
 • conflict en polarisering.

Lees in deze strategienota meer over Quality First 2.0 en over de opdracht en de visie van MO*.

Hoe wordt MO* gefinancierd?

MO* wordt uitgegeven door Wereldmediahuis vzw. Deze vzw wordt gefinancierd met:

 • jaarlijks lidgeld van de lidorganisaties (zie hierboven)
 • subsidies van Directoraat-Generaal Ontwikkelingssamenwerking (DGD)
 • subsidies van De Vlaamse Overheid, Departement Buitenlandse Zaken, Mondiale Uitdagingen
 • eigen inkomsten uit lidmaatschap proMO*, abonnementen, advertenties en organisatie van events

Hoe voert MO* die opdracht uit?

De hoofdactiviteiten van Wereldmediahuis vzw zijn het uitgeven van de nieuwssite MO.be en van MO*magazine. Daarnaast wordt ook een meer fundamentele reflectie op de mondiale verhoudingen gerealiseerd door de organisatie van MO*talks (gespreksavonden over mondiale thema’s).

Op onze website kiezen we bewust niét voor een betaalmuur, maar voor gratis toegankelijke artikels voor iedereen.

Hoe rapporteert MO* over zijn activiteiten?

Jaarlijks rapporteren MO* en MO.be over hun activiteiten in het jaarverslag (pdf). Wens je liever een gedrukt exemplaar, neem dan contact op met zakelijk leider frank.vandamme@mo.be. Indien je bij lezing van dit jaarverslag suggesties of opmerkingen hebt, dan zouden wij die graag ontvangen. Openheid wordt immers pas echt vruchtbaar als ze leidt tot uitwisseling van ideeën.

Heeft MO* adverteerders?

Ja. MO* en MO.be zijn ideale kanalen om je boodschap, product of campagne te communiceren aan een geïnteresseerd, geëngageerd en hoogopgeleid publiek. Hiervoor werken we samen met reclameregie ADeMAR. Ontdek op deze pagina de advertentiemogelijkheden in MO* en MO.be.

Heeft MO* een professionele redactie?

Ja. MO* en MO.be worden gemaakt door professionele journalisten die de tijd nemen om een onderwerp uit te spitten en die zichzelf ook in vraag durven stellen. Voor MO.be wordt er ook samengewerkt met het professionele nieuwsagentschap IPS-Vlaanderen en met enkele andere professionele nieuwssites. 

Is MO* verbonden aan een politieke strekking?

Nee. MO* en MO.be zijn onafhankelijk en dus niet verbonden aan een politieke partij, zuil of strekking. Dit wordt gewaarborgd door het redactiestatuut. Bij MO* en MO.be wordt veel belang gehecht aan pluriformiteit en pluralisme. Onze ploeg kijkt naar de snel veranderende wereld met een open geest en zonder vooroordelen.

Wat is de relatie tussen MO* en de leden en subsidiegevers?

MO* en MO.be zijn geen spreekbuis of campagne-instrument van de leden of onze subsidiegevers. De relatie van de redactie met de leden en subsidiegevers is gelijkaardig aan de relatie die andere media met deze leden en subsidiegevers hebben. Dit wordt gewaarborgd door het redactiestatuut.

Hoe staat MO* tegenover samenwerking met andere media?

MO* en MO.be staan open voor samenwerking met andere media als deze op een kwalitatieve  manier kunnen bijdragen. MO* en MO.be werken nu al samen met het nieuwsagentschap IPS, met de Roularta Media Group, met de nieuwssites Apache, Stampmedia en DeWereldMorgen en met het cultuurblad Rekto:Verso.

Kan ik freelancen voor MO*?

Ja. MO* en MO.be werken regelmatig samen met freelance-journalisten. Afspraken hiervoor worden gemaakt met MO*hoofdredacteur Jago Kosolosky, jago.kosolosky@mo.be en webcoördinator Charis Bastin, charis.bastin@mo.be.

Kan ik stage doen bij MO*?

Ja. MO* en MO.be werken het hele jaar door met stagiairs. Zij kunnen op veel autonomie en ruimte voor initiatief rekenen. Afspraken hiervoor worden gemaakt via info@mo.be.

Kan ik vrijwilligerswerk doen bij MO*?

Ja. MO* en MO.be werken het hele jaar door met vrijwilligers, vooral voor promotiewerk en ook wel voor administratief werk. Afspraken hiervoor worden gemaakt met promotieverantwoordelijke Jan Buelinckx, jan.buelinckx@mo.be, +32 2 536 19 77.

Kan ik bloggen op de website van MO*?

Ja. Onze MO*blogs staan open voor iedereen die zijn of haar ervaringen, indrukken of bedenkingen wil delen met onze bezoekers. Voorwaarde is wel dat je bijdragen verband houden met de thema’s die wij behandelen. Meer info kan je opvragen bij charis.bastin@mo.be, +32 2 536 19 72.   

Kan ik een opiniestuk publiceren op de website van MO*?

Ja. Als het opiniestuk relevant is en verband houdt met de thema’s die we op MO.be behandelen, dan kan je opiniestuk in aanmerking komen voor publicatie op de site. Opiniestukken kunnen gestuurd worden naar charis.bastin@mo.be.

#Hoe kan ik MO* steunen?

Je kan ons op verschillende manieren financieel steunen. Je kan proMO* worden, je kan een vrije gift doen, je kan onze verhalen delen met anderen… Kijk op deze pagina naar enkele mogelijkheden.

#Hoe kan ik MO* volgen?

Je kan ons op verschillende manieren volgen. Je kan je abonneren op ons magazine, je kan inschrijven op onze gratis nieuwsbrieven en je kan ons volgen via Facebook, Twitter, WhatsApp, Instagram en Mastodon.

Heb je nog een andere vraag, aarzel dan niet om ons te contacteren via info@mo.be.

Met de steun van

 2785  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.