GRID-Arendal (CC BY-NC-SA 2.0)
Opinie

‘Dringend meer onderzoek nodig om te weten wat toekomst brengt voor zee-ijs rond Antarctica’

Klimaatmodellen zijn er de voorbije decennia niet in geslaagd om de afname van het Antarctisch zee-ijs correct te voorspellen. Een groep wetenschappers legt uit waarom betere modellen en metingen in de toekomst cruciaal zullen blijken.
Jackie Burton / Pixabay
Nieuws

Bosbranden nefast voor ozonlaag

Rook uit bosbranden is nefast voor de ozonlaag, blijkt uit onderzoek in het wetenschappelijk tijdschrift Nature. De enorme bosbranden in Australië in 2020 hebben het gat boven Antarctica met 10 procent doen groeien.
Stuart Rankin / NASA / Flickr (CC BY-NC 2.0)
Nieuws

IJsplaten Antarctica kwetsbaarder dan gedacht

Sommige koude ijsplaten op Antarctica, waarvan onderzoekers aanvankelijk dachten dat ze de komende eeuwen stabiel zouden blijven, blijken toch kwetsbaar als de aarde verder opwarmt. Dat stelt een studie in Nature.
Guido Grosse (distributed via imaggeo.egu.eu) (CC BY-NC-SA 3.0)
Nieuws

Smeltende ondergrond in Siberië geeft onbekende virussen en zelfs kernafval vrij

De snel ontdooiende permafrost in het noordelijk halfrond kan onontdekte virussen, resistente bacteriën en zelfs radioactief afval uit de Koude Oorlog vrijgeven. Dat toont nieuw onderzoek van NASA en het Europees Ruimteagentschap (ESA) aan.
Bernd Hildebrandt / Pixabay
Nieuws

Noordpool nog voor 2050 ijsvrij in de zomer

De Noordelijke IJszee zal nog voor 2050 ijsvrij zijn tijdens verschillende zomers. Of de klimaatmaatregelen effectief zijn, zal wel bepalen hoe frequent die ijsvrije periodes zijn en hoe lang ze zullen duren, zegt nieuw onderzoek.
AGEFOTOSTOCK
Analyse

Wat er gebeurt wanneer het ijs smelt

Wat verliezen we als het ijs verdwijnt? Unieke schoonheid, een klimaatarchief en een cultuur die verbonden is met het ijs. ‘We passen ons aan, zolang het gaat.’
skeeze/Pixabay
Nieuws

Kwart van gletsjers op West-Antarctica is onstabiel

Op 25 jaar tijd is het poolijs op West-Antarctica zo hard geslonken dat ook een kwart van het gletsjerijs is aangetast. Dat zeggen Britse wetenschappers.
oliver.dodd CC BY 2.0
Nieuws

Mossen verdwijnen op Oost-Antarctica

Mossen verdwijnen van Oost-Antarctica omdat het klimaat droger wordt. Dat constateren Australische onderzoekers die gedurende een periode van dertien jaar de vegetatie bestudeerden in de buurt van Casey Station, een Australische poolbasis.
https://unsplash.com/@jackmanchiu
Nieuws

Warmere Noordpool maakt onze hittegolven gevaarlijker

De opwarming van de Noordpool blokkeert ons zomerweer. Het maakt de hittegolven in onze contreien gevaarlijker, stelt een nieuwe studie.
© Christopher Michel (CC BY 2.0)
Nieuws

Plasticvervuiling heeft de Zuidpool bereikt

Microplastics en persistente chemicaliën zijn ook aanwezig in de afgelegen wateren rond de Antarctica. Dat blijkt uit de analyse van stalen tijdens een Greenpeace-expeditie.
cclark395 (CC BY-NC 2.0)
Nieuws

Grootbanken blijven investeren in ‘klimaatrampen’

De grootste banken ter wereld blijven miljarden dollars pompen in projecten met de meest vervuilende fossiele brandstoffen, waaronder steenkool, olie op de Noordpool en teerzanden in Canada. Dat blijkt uit een rapport van verschillende grote ngo's.

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.