© Thomson Reuters Foundation / Alister Doyle
Analyse

Oslo heeft ambitieus klimaatdoel gemist. Mikken ook andere Europese steden te hoog?

Europese steden hebben het moeilijk om klimaatdoelstellingen vast te leggen die zowel ambitieus als haalbaar zijn. Zo miste Oslo – nochtans een gidsstad op vlak van klimaatbeleid – een belangrijke doelstelling om de uitstoot te halveren tegen 2020, en de Noorse hoofdstad is niet alleen.
© MustangJoe/ Pixabay
Analyse

EU heeft het gehad met omstreden ECT-verdrag: wat is er aan de hand?

De Europese Commissie heeft de lidstaten van de Europese Unie aanbevolen zich terug te trekken uit het omstreden internationaal energieverdrag ECT. Wat houdt dat verdrag juist in, en waarom is het zo controversieel?
Joe Brusky / Flickr (CC BY-NC 2.0)
Analyse

Kunnen we de klimaatcrisis nog afwenden?

In het rapport dat gisteren verscheen, stelt het VN-klimaatpanel dat de wereld afstevent op een opwarming van meer dan 1,5 graad en het huidige klimaatbeleid tekortschiet om daaronder te blijven. Maar het rapport bevat nog enkele andere belangrijke boodschappen: een overzicht.
CC0
Analyse

‘Klimaatverandering kost iedere Belg 8000 euro aan welvaart’

Neemt onze welvaart nog wel toe als je alles in rekening brengt? Daarover heerst in toenemende mate onzekerheid, erkennen ook onze topeconomen. De realiteit dwingt ons in elk geval om minder belang te hechten aan bnp-groei en meer aan sociale en ecologische parameters.
Jessica Gow (CC BY-NC 2.0)
Analyse

Drie jaar klimaatspijbelen: Greta Thunberg van solostaker tot klimaatboegbeeld

De Zweedse Greta Thunberg viert deze week de derde verjaardag van haar eerste solo-klimaatstaking. Sindsdien bouwde ze een wereldwijde beweging op: Fridays for Future. Een overzicht. 
PxHere (CC0)
Analyse

De opmars van de tweewieler: coronahype of kantelmoment?

Het stalen ros heeft een boerenjaar achter de rug. Door de coronabeperkingen leek het wel alsof iedereen zijn fiets van onder het stof haalde of een nieuw exemplaar aanschafte. De positieve effecten van meer fietsen op straat zijn legio, maar houdt het succes ook na de pandemie aan?
© Fotografie Dos Winkel
Analyse

Belgisch bedrijf doet stiekem testen voor diepzeemijnbouw op Thorntonbank

Het Belgische bedrijf Global Sea Mineral Resources (GSR) heeft deze zomer twee testen uitgevoerd om eventueel aan diepzeemijnbouw te kunnen doen. Het bleef daarover stil, ondanks dat GSR hiervoor ook met overheidsgeld werkt. MO* kon een deel van de chronologie van het testproces achterhalen.
© Belga
Analyse

MO* fileert de plannen van ‘de spannendste regering ooit’

Welke plannen heeft de regering-De Croo op sociaal, economisch en ecologisch vlak? De MO*redactie fileerde de plannen van ‘de spannendste regering ooit’ en haalde er de dingen uit die u nog niet elders las. 
© Lectrr
Analyse

Dé vraag in deze verwarrende tijd: wat komt er na de neoliberale globalisering?

De wereld zoals we die kennen, wordt dooreengeschud. De politieke en economische krachten die aan het werk waren vóór het coronavirus toesloeg, worden nu nog versterkt. De centrale rol van China, de ecologische noden, de onmisbare rol van de staat, de deglobalisering om allerlei redenen. Vraag is niet óf, maar in welke mate de coronacrisis die ...
© Belgaimage / AFP
Analyse

Klimaatvriendelijk cement, bestaat dat?

Beton is overal. Het zou na water het meest gebruikte materiaal op aarde zijn. Dat gaat gepaard met een serieuze kost voor het klimaat, want de productie van cement, het bindmiddel dat beton samenhoudt, is een grote bron van CO2-uitstoot. De grootste industriële uitstoter na de staalindustrie zelfs, verantwoordelijk voor acht procent van de wereldw ...
©Claudia A. De La Garza (CC BY-NC-ND 2.0)
Analyse

Geen vooruitgang zonder een goed conflict

‘Laten we het conflict maar aangaan, in plaats van elkaar af te maken’, klinkt het op de Conflict Matters-conferentie. Volgens de organisatoren is conflict natuurlijk en kan enkel een constructieve aanpak leiden tot groei. Conflict, zo gaat de redenering, kan mee aan de basis liggen van vooruitgang.
Jack Parkinson (cc-by-2.0)
Analyse

Het blauwe goud

Nu het land vol is, komt ook de zee in beeld als wingewest voor voedsel, energie, medicijnen en zoveel meer. Met de visvangst is het faliekant fout gegaan en hopelijk loopt dit tijdperk van jagen en verzamelen op zee snel op zijn einde. Willen we de rijkdom van de zee ten volle benutten, dan moet dat duurzaam. Een aantal Vlaamse spelers verkent alv ...

Pagina's

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.