Joe Brusky (CC BY-NC 2.0 DEED)
Opinie

‘Inheemse volkeren worden opgeofferd op het altaar van de groene transitie’

De rush op grondstoffen voor de groene transitie wakkert landroof en onderdrukking van inheemse volkeren aan, zegt Rukka Sombolinggi van de Toraja-stam op het Indonesische eiland Sulawesi. Ze kroop in haar pen om dit onderbelichte probleem aan te kaarten.
Stefan Thiesen / Wikimedia Commons
Nieuws

PFAS komen via pesticiden in onze groenten en fruit terecht

Het gebruik van chemicaliën met PFAS is in tien jaar tijd enorm toegenomen in de EU. Daardoor worden consumenten er ook via hun voeding steeds vaker blootgesteld aan PFAS. België hoort bij de landen met de hoogste concentraties.
Pixabay
Nieuws

Bomen planten kan ook schadelijk zijn: Afrikaanse savanne bedreigd

De ondoordachte aanplanting van bos in Afrika kan slecht uitpakken, waarschuwt een nieuwe studie in het vakblad Science. Heel wat stukken savanne dreigen zo te verdwijnen.
Gerry Machen (CC BY-ND 2.0 DEED)
Nieuws

Landen plannen twee keer zoveel steenkool, olie en gas als klimaatakkoord toelaat

Regeringen zijn van plan om in 2030 twee keer zoveel fossiele brandstoffen te produceren als wat het Klimaatakkoord van Parijs toelaat. Dat blijkt uit een VN-onderzoek van 20 grote landen die steenkool, olie en gas produceren.
Chris LeBoutillier / Unsplash
Nieuws

Rijke landen vergeten luchtkwaliteit in hun klimaatplannen

G20-landen vergeten de luchtkwaliteit in hun klimaatstrategieën, stellen gezondheids- en milieuspecialisten. Vooral de grote economieën hinken achterop, terwijl sommige ontwikkelingslanden belangrijke stappen zetten om de luchtvervuiling aan te pakken.
baselactionnetwork (CC BY-NC-ND 2.0)
Nieuws

Nog een probleem met plastic: meer risico op overstromingen

Plastic vervuilt niet alleen waterlopen over de hele wereld - het verstopt ze ook. Meer dan 200 miljoen mensen lopen risico op frequentere en meer intense overstromingen omdat plastic afval de afwatering blokkeert. Geblokkeerde afwateringskanalen maken ook dat het water minder snel weg kan trekken.
V.T. Polywoda (CC BY-NC-ND 2.0)
Nieuws

Bijna een miljoen doodgeboorten per jaar door luchtvervuiling

Luchtvervuiling is jaarlijks verantwoordelijk voor bijna een miljoen doodgeboorten in Azië, Afrika en Latijns-Amerika. Dat blijkt uit onderzoek door de Universiteit van Beijing. In meer dan de helft van de gevallen is fijnstof uit de verbranding van fossiele brandstoffen de hoofdschuldige.
© IISD/ENB | Kiara Worth
Nieuws

Ontmoet 9 cruciale spelers die de agenda zullen vormgeven op COP27

Van de Pakistaanse minister van Klimaat Sherry Rehman tot de Egyptische cijferaar Mahmoud Mohieldin, dit zijn de belangrijkste spelers op de VN-klimaatconferentie COP27 die volgende week begint.
Mirko Fabian / Pixabay
Nieuws

Wereld gebruikt te veel stikstof, maar niet overal

In Noordwest-Europa en delen van India en China ligt het stikstofverbruik te hoog. Maar in Afrika en Zuid-Amerika is er nog ruimte voor een hoger stikstofgebruik, stelt Nederlands onderzoek dat verschenen is in het wetenschappelijk tijdschrift Nature.
Erich Westendarp / Pixabay
Nieuws

Gebruik van pesticiden in 30 jaar bijna verdubbeld

In twintig jaar tijd is het gebruik van pesticiden wereldwijd bijna verdubbeld, blijkt uit de nieuwe “Pesticide Atlas 2022”. Reden genoeg voor de EU om dringend maatregelen te nemen, zeggen milieuorganisaties.
Aart van den Bos / Pixabay
Nieuws

Extra voordeel van minder luchtvervuiling: oogsten nemen flink toe

Maatregelen tegen de luchtvervuiling komen niet alleen de volksgezondheid ten goede, zo blijkt uit onderzoek aan de Universiteit van Stanford. Ook de landbouw profiteert er sterk van, want de oogsten worden tot een kwart groter.
Pixabay
Nieuws

Onze vleesconsumptie moet 75 procent lager

Om te kunnen garanderen dat iedereen op aarde genoeg te eten heeft, moeten de rijke landen driekwart mindervlees gaan eten , stelt Duits onderzoek. Het betekent ook: vlees eten in kleine hoeveelheden kan best duurzaam zijn, zeggen de wetenschappers.

Pagina's

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.