Dom Fou / Unsplash
Nieuws

Amnesty: China bewaakt en intimideert studenten in het buitenland

De Chinese overheid intimideert studenten uit China of Hongkong die in het Westen studeren om zich niet in te laten met ‘gevoelige of politieke kwesties’. Dat zegt mensenrechtenorganisatie Amnesty International in een rapport.
© Ko Ko Thett en Thett Su San
Interview

Myanmarese dichter Ko Ko Thett: ‘Alleen in de poëzie voel ik mij nog thuis’

Al 27 jaar vertoeft de Myanmarese dichter Ko Ko Thett in ballingschap. Toch blijft de huidige oorlog in Myanmar ook hem beroeren. In zijn gedichten geeft hij uiting aan de complexe verhouding met zijn geboorteland. ‘De last om als Myanmarees door het leven te gaan is existentieel.’
© PZUMA Press, Inc.
Analyse

In India bepaalt één politicus de keuze van een miljard kiezers

Van 19 april tot 1 juni kiezen bijna een miljard Indiërs een nieuw parlement en dus ook een nieuwe regering. De democratie en de ziel van het land staan op het spel.
© Global Voices
Analyse

Wordt Latijns-Amerika een nieuwe AI-hub?

ChatGPT en andere AI-toepassingen lijken bijna niet meer weg te denken. Maar de explosieve groei van AI heeft ook een keerzijde. Want de technologie vraagt enorm veel water, energie en handenarbeid. En de grote techreuzen zoeken die daar waar ze de minste problemen verwachten.
Reportage

De vergeten tragedie in Myanmar is geen burgeroorlog maar een volksopstand

Myanmar is een lappendeken van etnische minderheden en kent een geschiedenis van conflicten. Maar de gewapende strijd die losbarstte sinds de militaire coup van februari 2021 is allesbehalve een burgeroorlog.
© Kristof Devos
Interview

‘De Indiase regering wil volledige controle over de verhalen die mensen zien, lezen en horen’

Een tekening doet vaak meer pijn dan een opiniestuk. Cartoonisten aller landen kunnen dat bevestigen. Aseem Trivedi maakt cartoons in India en publiceert ook ver buiten de landsgrenzen. Zijn verhaal illustreert hoe krampachtig de macht reageert als haar fouten uitvergroot worden.
Unsplash / Kevin Bluer
Opinie

‘Straatverkopers verdienen gerechtigheid’

In de ogen van overheden zijn straatverkopers een plaag: ze vervuilen, belemmeren de mobiliteit in de stad en nemen kostbare ruimte in. Adjunct-hoogleraar Teresa Marchiori vindt dit kortzichtig. Straatverkoop is volgens haar een legitieme economische activiteit die meer ondersteuning verdient.  
Marcelo Leal / Unsplash
Opinie

‘Kinderen lijden in stilte onder het gebrek aan pijnmedicatie’

Iedereen heeft recht op de hoogst haalbare gezondheidsstandaard, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie. Dit betekent dat iedereen toegang moet hebben tot essentiële medicijnen en vaccins. Helaas wordt dit recht voor minstens twee miljard mensen geschonden, schrijven enkele gezondheidsexperts.
© Reuters / Fayaz Aziz
Analyse

Pakistan duwt ongedocumenteerde Afghanen massaal de grens over

Sinds 1 november kunnen Afghaanse vluchtelingen die illegaal in het land verblijven gearresteerd en gedeporteerd worden naar hun land van oorsprong. De maatregel treft 1,7 miljoen Afghaanse vluchtelingen. ‘Mijn dochters gaan naar school in Pakistan. Kan dat ook in Afghanistan?’  
© Gie Goris (CC NC NA 2.0)
Analyse

Waarom pers en politiek zo hard botsen in India

Op de ochtend van 3 oktober viel de Indiase politie binnen bij tientallen journalisten en medewerkers van de kritische nieuwssite Newsclick. De inval is een extreem voorbeeld van het conflict tussen overheid en de — zeldzame — kritische pers, ziet MO*journalist Gie Goris, die net in India is. 
Callum Darragh (Public Domain)
Nieuws

VN-rapport: Meer dan 200 medestanders van vorige Afghaanse regering gedood sinds machtsovername Taliban

Een nieuw VN-rapport maakt gewag van een groot aantal buitengerechtelijke executies door de Taliban na hun machtsovername in Afghanistan. Meer dan 200 functionarissen en leden van het veiligheidspersoneel van de vorige regering zouden vermoord zijn sinds de machtswissel.
© Thijs Broekkamp
Reportage

‘Ik ben zó boos op Rusland. Alles in de Sovjet-Unie draaide om Moskou, het was kolonialisme’

Voor een nieuwe stedelijke en jongere generatie Kirgiziërs betekende de oorlog in Oekraïne een kantelpunt. Zij stellen nu de historische wortels van Rusland in Kirgizië openlijk in vraag. ‘Alles wordt dekolonisatie.’

Pagina's

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.