"China stuurt duizenden Kachin-vluchtelingen terug"

China stuurt duizenden Kachin-vluchtelingen terug naar Birma (Myanmar). Ze komen er terecht in gebied waar het leger en rebellen in zware gevechten gewikkeld zijn en mensenrechtenschendingen schering en inslag zijn. Dat zegt Human Rights Watch.

Vorige week heeft China al minstens duizend Kachin-vluchtelingen de grens over gezet, zegt Human Rights Watch (HRW). En de mensenrechtenorganisatie heeft aanwijzingen dat China van plan is om op korte termijn nog eens vierduizend vluchtelingen naar Birma terug te sturen.

In de noordelijke deelstaat Kachin, die aan China grenst, woedt al sinds de jaren zestig een strijd tussen het regeringsleger en de separatisten van de Kachin, een etnische minderheid. Toen het geweld vorig jaar opnieuw is opgeflakkerd, zijn tienduizenden mensen op de vlucht gegaan. Ze trokken onder meer naar de Chinese provincie Yunnan, waar nu zeven- tot tienduizend vluchtelingen verblijven.

Verkrachtingen

Er komen regelmatig berichten over mensenrechtenschendingen in Kachingebied. Zo verkracht het Birmese leger systematisch vrouwen en meisjes om de opstandige minderheid te intimideren, zeggen vrouwenrechtenorganisaties.

Human Rights Watch roept China op zijn internationale verplichtingen na te komen, de vluchtelingen niet terug te sturen en hen tijdelijk bescherming te bieden.

Volgens HRW biedt China de vluchtelingen geen hulp in de geïmproviseerde kampen en weigert het de VN en humanitaire organisaties de toegang tot de vluchtelingen. Ook in Myanmar mogen VN-agentschappen niet naar Kachin, waar naar schatting 75.000 mensen in vluchtelingenkampen leven.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.