Dreigbrief aan Liu Xiaobo

Zeg Liu, ge zijt de lieveling van westerse kantklosclubs als Amnesty, PEN en het Nobelprijscomité. Maar even geen gezeik, democratie voor China, en liefst zo rap als ’t kan, meende gij dat echt? Zo staat het pertang zeer nadrukkelijk in uw Charter 08, de petitie uit 2008 waarvoor ge nog altijd in de bak zit. Wacht, we pakken uw tekst erbij. Na veel schone gedachten, pagina’s lang, komt op het eind de aap uit uw sjakosj: ‘De democratisering van China kan niet langer uitgesteld worden. (…) Samen kunnen we werken aan grote veranderingen in de Chinese samenleving en aan het snel vestigen van een vrij, democratisch, grondwettelijk land.’

Niet langer uitstellen, snel vestigen: gast, weet gij wel waarover ge het hebt? We spreken over een land van meer dan één komma drie miljard inwoners. Allez, volgens de officiële schattingen. ’t Schijnt dat er in ’t echt misschien wel één komma ZES miljard van uw landgenoten rondlopen. Met wat democratie de laatste decennia waren het er een paar honderd miljoen meer geweest. Ewel, Liu, wilt gij waarlijk een land waar bijna een kwart van deze overbevolkte planeet samenhokt BOTSKLAPS in een democratie omtoveren?

Man, gebruikt uw bovenkamer!! Waar komt gij nu mee af? Die democratie, wij hebben het THUIS GEPROBEERD en we kunnen u wel zeggen: dat is ook niet altijd fraisen met vanillepoeier. Ziet een keer wat hier in Europa allemaal verkozen raakt dees dagen. Typen als Berlusconi, Wilders en die vadsige kikker die zichzelf de Ware Fin noemt! Stop ze eens in Baidu, uw Chinese zoekmachine. Wedden dat ge anders gaat denken over de soevereiniteit van het volk? Nog een geluk dat geile Silvio slechts heersen mag over een wulps vakantiepark met een luttele zestig miljoen inwoners, minder dan een doorsnee Chinese provincie.

Weet ge, als wij uw Charter 08 lezen, houden wij het ook niet droog. Zo schoon! Mogen dromen van de democratie! Hoe vertederend.

Charters en zo, ’t doet ons denken aan dissidenten in Hongarije, Tsjechoslowakije en Oost-Duitsland. ’t Doet ons mijmeren over Zuid-Afrika, El Salvador en Polen. Walesa, waer bestu bleven? Mi lanct na di, gheselle Havel. Uw tekst ademt zo de AMBIANCE VAN 1989, ook van uw 1989, toen ge in hongerstaking ging op het Tiananmenplein.

Maar we zijn niet langer in 1989, jong. In 1989 viel de Muur en kregen wij VTM in de plek. Die kleurde niet alléén onze dag. Sindsdien is de politiek bij ons eerder een kwestie van marktkramers dan van bestuurders geworden. Landen met zotgedraaide commerciële media leveren de zotste populisten op, ge moet daar eens op letten. Persvrijheid, jong, da’s al goed en wel om te kunnen zeggen dat ze niet mogen martelen. Maar als ’t alleen nog dient om WASPOEIER TE VERKOPEN zijt ge er vet mee. Politiek wordt binnen de rapste keren ook een soortement van zeep. Echt, Liu, democratie is als Tatomium: schoon van ver, maar ver van schoon. D’r zijn kosten aan! Kent gij wel de verborgen gebreken?

Ge schrijft met uw kompanen in uw Charter: ‘We zouden de praktijk moeten stoppen om woorden als misdaden te zien.’ Fraai, maar hier bij ons zijn we al blij dat sommige woorden weer als misdaden mogen gelden. Die van ’t Vlaams Blok, die van Wilders. Als ge u ooit afvraagt of een land te veel vrije meningsuiting kan hebben, moet ge maar een keer EEN HALF UURKE op het online forum van De Standaard rondsurfen.

Hebt gij wel een beetje de lotgevallen van de democratie in het Westen gevolgd, maat? ’t Zou schoon zijn mocht China morgen ontwaken als een democratie naar Scandinavisch model, wij willen niet liever (hoewel, hoe proper is Denemarken nog? En Zweden?) Maar kijk ’ne keer naar wat er in India gebeurt. De grootste democratie ter wereld, meer dan een miljard inwoners, geprezen om zijn originaliteit, wordt de laatste jaren ZEER GETERGD door extreme vormen van Hindoe-nationalisme. In 2002 werden bij rellen tweeduizend moslims afgeslacht. Hebt gij wel een beetje de lotgevallen van de democratie in het Westen gevolgd, maat?

Uw collega-Nobelprijsplukker Amartya Sen klaagt al jaren –ja, jaren– aan dat zijn moederland met straatlengtes voorsprong de wereldkampioen ondervoede mensen blijft, 300 miljoen mensen, democratie of niet. ‘Kan het zijn dat democratie zo populair is bij de moderne mens,’ schreef Arundhati Roy, uw pennenlikkende collega uit India, ‘juist omdat ze onze grootste dwaasheid –onze bijziendheid– weerspiegelt?’

Peinst daar maar een keer over!

David Van Reybrouck en Jeroen Theunissen zijn in het dagelijkse leven voorzitter en ondervoorzitter van PEN Vlaanderen, onderdeel van de mondiale schrijversorganisatie PEN International. Maandelijks kruipen zij voor MO in de huid van verbolgen dreigbriefschrijvers om een Grote Kwestie aan te kaarten. www.penvlaanderen.be

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.