"Europese Commissie wil grotere rol bedrijven op Rio+20"

De Europese Commissie is voorstander van een grotere rol voor bedrijven op de VN-duurzaamheidstop Rio+20. Dat zegt de onderzoeksgroep Corporate Europe Observatory (CEO). Die vindt het dan ook jammer dat het Europees Parlement geen delegatie naar Rio stuurt.

Het Europees Parlement besliste geen delegatie te sturen naar Rio+20 omdat de hotelkosten in Rio de Janeiro enorm gestegen zijn naar aanleiding van de top. Een flauw excuus, vindt het Corporate Europe Observatory, een onderzoeks- en campagnegroep die de invloed van lobby’s in de EU nagaat.

“Eenvoudigweg betreurenswaardig”, zegt Belén Balanya, expert internationaal milieubeleid van CEO. Rio+20 “is het eindpunt van een proces dat al maanden aan de gang is, en het zou de verantwoordelijkheid van het Europees Parlement moeten zijn om te controleren en garanderen dat de Europese Commissie een adequate rol speelt in de onderhandelingen.”

Balanya wijst erop dat de Europese Commissie voorstander is van “een grotere rol van de bedrijven op Rio+20 en in processen die met de Verenigde Naties te maken hebben.” Dat beleid “zal leiden tot een nog grotere privatisering van de natuur, die alleen een zeer kleine minderheid ten goede komt, en zal geen verandering proberen te brengen in het huidige consumptie- en productiemodel. Het zal de milieucrisis dus niet helpen oplossen.”

Rio+20 wordt van 20 tot 22 juni gehouden in Rio de Janeiro en komt na een aantal recente milieu- en ontwikkelingstoppen die weinig resultaat opleverden. Twintig jaar geleden werd in Rio de Janeiro de eerste Top van de Aarde gehouden.

Ook andere delegaties hadden felle kritiek op de stijging van de hotelprijzen in Rio. De Braziliaanse regering heeft deze week aangekondigd dat ze maatregelen neemt om de hotelprijzen te verlagen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.