Hulporganisaties stellen Congolees offensief aan de kaak

Een coalitie van meer dan tachtig hulporganisaties heeft opgeroepen een einde te maken aan de militaire operatie tegen rebellen in Noord- en Zuid-Kivu, in het oosten van de Democratische Republiek Congo. Ze wijzen op de “rampzalige” humanitaire situatie in de regio.
Dinsdag (13 oktober) brachten de organisaties een rapport uit waarin ze aanvoeren dat de operatie de levens heeft geëist van meer dan duizend burgers. De gevechten hebben ook al meer dan negenhonderdduizend mensen op de vlucht gedreven.
Het rapport is niet mals voor de VN-vredestroepen in de regio. De Monuc, zoals de vredesmacht heet, steunt het regeringsoffensief tegen de rebellen. “De gevolgen van de militaire operatie voor de mensenrechten en de humanitaire situatie is simpelweg rampzalig”, zegt Marcel Stoessel van de hulporganisatie Oxfam. “Vredestroepen, die de plicht hebben burgers te beschermen, moeten dringend samenwerken met het Congolese leger om die bescherming te garanderen, of moeten hun steun terugtrekken.”

Moeilijke keuzes


Volgens Mohammed Adow, Al Jazeera-correspondent in Goma, hebben de vredestroepen al van bij het begin weinig steun van de bevolking.  “Vorig jaar, toen de stad omringd was door de troepen van Laurent Nkunda, beschuldigde de bevolking de Monuc er al van niet voldoende te doen om ze te beschermen. Nu komen dezelfde beschuldigingen terug, dit keer van hulporganisaties die in de regio werken.”
“De VN-troepen zitten tussen hamer en aambeeld. Volgens hun mandaat moeten ze de Congolese troepen bijstaan, maar die bestaan vaak uit voormalige rebellen die slecht opgeleid zijn, slecht uitgerust zijn en weinig weten over mensenrechten.”
Volgens Adow wordt het een ramp als de VN zich terugtrekken, omdat de VN-troepen als enige nog voor een schijn van een rechtstaat zorgen in Oostelijk Congo.

VN blijven


Kevin Kennedy, woordvoerder van de Monuc, zegt dat de VN-missie de overheidstroepen zal blijven steunen in hun strijd tegen de Hutu-rebellen van het FDLR.
“De hulporganisaties zeggen niet dat Monuc meer kwaad dan goed doet”, zegt hij. “Ze uiten wel hun bezorgdheid over de humanitaire gevolgen van de militaire acties die nodig zijn om het FDLR te verdrijven. Ze vragen meer middelen zodat de Monuc haar job beter kan uitvoeren.”
Het offensief begon in januari in Noord-Kivu met de steun van Rwanda en heeft inmiddels Zuid-Kivu bereikt.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.