Israël wil vier nederzettingen op Westelijke Jordaanoever legaliseren

Israël onderneemt momenteel stappen om vier nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever te legaliseren. De aankondiging komt enkele dagen voor Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken John Kerry opnieuw naar het gebied afreist in een poging om de gestrande vredesgesprekken tussen de Israëli en de Palestijnen nieuw leven in te blazen.

De Israëlische regering deelde op donderdag 16 mei mee dat ze van plan is om vier joodse kolonieposten op de Westelijke Jordaanoever, die normaal afgebroken zouden worden, legaal te maken volgens de Israëlische wetgeving. Het gaat om de nederzettingen Givat Asaf, Givat Haroeh, Mitzpeh Lakhish en Ma’aleh Rehavam.

Diplomatieke missie

Op 21 en 22 mei zal Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken John Kerry afzonderlijke gesprekken houden met Israëlisch premier Benjamin Netanyahu en Palestijns president Mahmoud Abbas. Zijn doel is om de twee regeringsleiders te overhalen de vredesonderhandelingen, die volledig geblokkeerd zijn sinds 2010, een nieuwe kans te geven. Kerry zei eerder al dat Washington de gesprekken liefst op korte termijn nieuw leven zou inblazen. Na recente ontwikkelingen geloven echter nog weinigen dat hij zal slagen in dit opzet.

Timing

Het moment dat de Israëlische regering koos om haar besluit te onthullen, spreekt volgens sommigen boekdelen. De vredesorganisatie Peace Now, die tegen de kolonisering is, noemt de mededeling ‘een slag in het gezicht’ van de Amerikaanse diplomatieke missie.

Volgens Palestijns president Abbas toont het land hiermee dat het niet bereid is tot nieuwe vredesgesprekken. ‘Israël blijft obstakels opwerpen en saboteert de pogingen die de VS onderneemt om de onderhandelingen te hervatten’, zei zijn woordvoerder Nabil Abu Rdainah. ‘Onze positie is duidelijk. Alle vestigingen zijn illegaal en moeten stoppen.’ De Palestijnen geven systematisch als voorwaarde voor onderhandelingen op dat Israël moet stoppen met het uitbreiden en legaliseren van zijn illegale nederzettingen.

Jen Psaki, woordvoerster van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, noemde de beslissing om de vier nederzettingen te legaliseren ‘contraproductief’. Bovendien worden alle Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever door de internationale gemeenschap als illegaal beschouwd, onafhankelijk van de status die ze toegekend krijgen door Israël.

Gemengde signalen

Vorige week dinsdag meldden Peace Now en verscheidene media dat Israëlisch premier Benjamin Netanyahu het bevel had gegeven om aanbestedingen aan nieuwe joodse bouwprojecten op de Westelijke Jordaanoever stop te zetten. Daarmee werd de constructie van honderden nieuwe huizen uitgesteld. Velen zagen dit als een gebaar van Israël dat het land de vredesonderhandelingen graag heropgestart ziet. Enkele dagen later deed de regering echter een andere mededeling. Ze had haar voorlopige goedkeuring gegeven om 300 nieuwe huizen te bouwen in de nederzetting Beit El. Deze gemengde signalen maken het des te moeilijker in te schatten of Israël bereid is om serieus in te zetten op nieuwe vredesgesprekken.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.