Klimaatexpert wil CO2-uitstoot neutraliseren met eigen bedrijf

Een maand na de verwoestende doortocht van tyfoon Haiyan is klimaatexpert Graciela Chichilnisky van de Universiteit van Columbia ervan overtuigd dat de klimaatverandering meer stormen van dit kaliber zal veroorzaken. Maar ze ziet ook oplossingen. “Weinig mensen beseffen dat je CO2 kan reduceren op een manier die ook goed is voor de economie.”

Econome en wiskundige Graciela Chichilnisky werkte als expert mee aan het emissiehandelsakkoord van het Kyotoprotocol. Wat we te zien kregen na de doortocht van Haiyan verwondert haar niet. “De wereld heeft nu oplossingen nodig, en die zijn er”, zegt ze.

“Het rapport van het VN-klimaatpanel (IPCC) bevat een heel belangrijke paragraaf waarin staat dat er oplossingen bestaan in de vorm van CO2-negatieve technologie.”

Hitte, overstromingen en conflict

Het recentste VN-rapport schetste nog een somber beeld van de klimaatverandering en de gevolgen voor de wereldwijde voedselvoorziening, de toename van conflicten, armoede, hittegolven en overstromingen, droogte en ziekten.

Ook twee weken van klimaatonderhandelingen in Warschau vorige maand leverden weinig concrete maatregelen op.

Chichilnisky richt zich met haar werk voornamelijk op het voorkomen of op zijn minst verminderen van de catastrofale impact die klimaatverandering heeft op de planeet en haar bewoners. En ze gelooft dat vooruitgang mogelijk is.

De doelstelling van de Verenigde Naties is om de opwarming onder de twee graden Celsius te houden tegen 2020. Volgens Chichilnisky maakt de nieuwe technologie dit mogelijk. Die mikt vooral op het neutraal maken van de CO2-uitstoot.

Vastberadenheid en visie

Zo’n technologie is de hoeksteen van Global Thermostat, een bedrijf dat ze samen met collega Peter Eisenberger oprichtte met een lening van Goldman Sachs en een belangrijke investering van Edgar Bronfman Jr, de voormalige ceo van Warner Music, die het bedrijf nu voorzit.

Bronfman is lovend over Chichilnisky,  die volgens hem visie, intelligentie en vastberadenheid in een persoon combineert. “Ze ziet dingen die anderen niet zien. Het feit dat ze als vrouw een succesvolle carrière wist uit te bouwen, maakt haar volgens mij nog meer vastberaden.”

Global Thermostat richt zich op elektriciteitscentrales, raffinaderijen en andere industrieën en heeft de technologie in huis om CO2 te capteren en op te slaan, onder meer in algen die nadien worden omgezet in schone brandstof.

“Wij proberen de CO2-cirkel te sluiten door wat we uitstoten ook terug naar beneden te halen”, zegt Chichilnisky. “De catastrofale risico’s van de klimaatverandering vereisen een fundamenteel andere aanpak van de productie en het gebruik van energie. De uitdaging bestaat erin om te voldoen aan de wereldwijde toenemende energiebehoeften en tegelijk de broeikasgassen te verminderen. “Weinig mensen beseffen dat je CO2 kan reduceren op een manier die ook goed is voor de economie. Maar hiervoor moeten we oorlog voeren op alle fronten”, zegt Chichilnisky. “Een globale aanpak is meer dan ooit belangrijk.”

“Als je banen kunt creëren en geld kunt verdienen door de atmosfeer te zuiveren, dan zullen verbeteringen worden doorgevoerd. De emissiehandel zorgt ervoor dat die verbeteringen zullen gebeuren. We schatten de waarde van schone lucht op duizend miljard dollar per jaar.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.