Nederland blijft evenveel voedsel verspillen
Ondanks inspanningen van de overheid gooien de Nederlanders evenveel voedsel weg als drie jaar geleden: jaarlijks 47 kilogram eetbaar voedsel per inwoner. Volgens de Nederlandse staatssecretaris Wilma Mansveld moet daar daar verandering in komen.
Nederland heeft zichzelf tot doel gesteld om de voedselverspilling met 20 procent te verminderen in 2015, maar is in de afgelopen drie jaar nog niet opgeschoten. Dat is de belangrijkste conclusie uit het rapport Bepaling voedselverliezen in huishoudelijk afval in Nederland, dat door de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu naar de Tweede Kamer gestuurd is.
Nederlanders gooien zo’n 64 kilogram voedsel in de vuilnisemmer, waarvan zo’n 30 kilogram oneetbaar is, zoals schillen en botten. Van de overige kilo’s, die wel eetbaar zijn, is ongeveer 9 kilogram bereid. Zo’n 5 kilogram zit nog onaangeroerd in de verpakking als het bij het vuilnis belandt.
Composteren
Het rapport wijst op alternatieve routes waarlangs extra voedselafval het huis verlaat: via de riolering, voeder aan dieren of thuiscomposteren, nog eens goed voor 15 kilogram. Zo komt het totale aantal weggeworpen kilo’s op 47 kilogram per jaar, net onder de 48 kilogram die in 2010 is gemeten.
Nederlandse huishoudens kopen gemiddeld 368 kilogram voedsel per inwoner, waarvan 19 kilo onvermijdbaar voedselverlies is zoals schillen en botten. Ze werpen dus 47 van de 349 eetbare kilo’s weg – goed voor 13,6 procent.
Maak MO* mee mogelijk.
Word proMO* net als 2790 andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.
Meer verhalen
-
Wereldblog
-
Nieuws
-
Interview
-
Commentaar
-
Nieuws
-
Analyse