Nieuwe Maleisische premier lanceert charmeoffensief

Najib Razak, de controversiële nieuwe premier van Maleisië, heeft een charmeoffensief gelanceerd om de harten van de bevolking te winnen. Veel Maleisiërs zijn gedesillusioneerd geraakt als gevolg van talloze schandalen en politieke spelletjes.
Najib (55) werd vrijdag ingezworen als premier. Tijdens een tv-toespraak zei hij zijn leven ten dienst heeft gesteld aan de publieke zaak en dat hij klaar was voor de baan. “Ik blijft toegewijd aan de bestrijding van armoede, herstructurering van de samenleving en kwaliteitsonderwijs voor iedereen”, zei hij. “Ik zal alle Maleisiërs die misnoegd zijn over politieke spelletjes, bedrog en schijnvertoningen, tegemoet komen.”

Hij beloofde zich in te zetten voor alle Maleisiërs. Hiermee doelde hij op het feit dat de Chinese en Indiase minderheid (samen 40 procent van de bevolking), ontevreden zijn en de oppositie steunen, die wordt geleid door Anwar Ibrahim. Hij had een belangrijke rol in de voormalige regeringspartij, totdat hij in 1998 werd beschuldigd van corruptie en homoseksueel gedrag.

Dissidenten


Najib gaf zijn aantreden extra kleur - net als premiers die hem voorgingen - door dertien dissidenten vrij te laten die zonder proces vast zaten voor overtreding van de draconische Binnenlandse Veiligheidswet. Onder die wet mogen Maleisiërs onbeperkt zonder proces worden vastgehouden.
Onder de vrijgelaten dissidenten zijn twee etnische Tamil-advocaten, die in november 2007 een grote demonstratie tegen de regering hadden georganiseerd. Die demonstratie droeg bij aan de Indiase steun voor de oppositie. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn ook leden van Darul Islam en Jemaiah Islamiah vrijgelaten, twee verboden militante islamitische organisaties.
Drieentwintig andere dissidenten zitten nog steeds vast in het politieke detentiekamp Kamunting in de noordelijke staat Perak, zei minister van Binnenlandse Zaken Syed Hamid Albar gisteren. Najib hief ook een tijdelijk publicatieverbod op twee nieuwsbrieven van de oppositie op. Ondanks dat deed de politie op dezelfde dag een inval in een van de drukkerijen, waarbij printmaterialen in beslag werden genomen.

Loze beloften


Vandaag (zondag) bezoekt Najib drie wijken in de hoofdstad die bekend staan om hun etnische bevolking. In Kampung Kerinchi bezocht hij de arme Maleiers die in 2008 ook massaal voor de oppositie stemden. In twee andere wijken sprak hij met Chinezen en Tamils.
De belangrijkste boodschap die de nieuwe premier wil afgeven, is dat de nieuwe regering - anders dan voorheen - een eenheid is en spreekt met een stem. Tijdens de zes jaar onder zijn voorganger Abdullah Badawi, die aftrad nadat zijn partij vorig jaar een tweederde meerderheid in het parlement verloor, werden besluiten om de haverklap veranderd.
Ook Abdullah beloofde van alles tijdens zijn eerst honderd dagen, maar geen van zijn beloften kon hij waarmaken. Najib somde tijdens zijn eerste werkdag zijn belangrijkste doelen op, verpakt in drie brede concepten: Een Maleisie, Mensen Eerst en Nu Daden. Anders dan bij Abdullah, zal het volgens velen bij Najib niet bij woorden blijven. Volgens zijn aanhangers is hij een nauwgezette planner en doener.

Religie


De critici zijn echter nog niet overtuigd. “Hij had beter kunnen beginnen met de vrijlating van alle mensen die vast zitten onder de Binnenlandse Veiligheidswet”, zegt Ragunath Kesavan, voorzitter van de Orde van Advocaten. Hij is blij met de vrijlating van dertien gevangenen en de belofte dat er een “uitgebreide review” komt van de wet. Maar volgens Ragunath is de veiligheidswet ook al doorgelicht door andere premiers. De uitkomsten werden onder het tapijt geveegd. “Zal dat bij Najib anders zijn?”, vraagt hij zich af.
Ragunath zegt dat het belangrijk is dat Najib snel oplossingen zoekt voor kwesties op het gebied van ras en religie in Maleisië, hoofdzakelijk een moslimland. Abdullah had beloofd de problemen rond bekeringen en het recht op vrijheid van godsdienstbeleving aan te pakken, maar slaagde daar uiteindelijk niet in.
Mensenrechtenactivisten en oppositieleiders zijn ook niet overtuigd door het pr-offensief van Najib. “We zitten niet te wachten op een uitgebreide review van de veiligheidswet. We willen dat hij onmiddellijk afgeschaft wordt”, zegt Enalini Elumalai van de mensenrechtenorganisatie Suaram. “In geen enkele democratie kan zo’n wet getolereerd worden.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2797   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2797  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.