Non-believers riskeren rechtszaken

Britse wetenschappers zeggen dat ze voor het eerst op een wetenschappelijke manier kunnen aantonen dat er een verband bestaat tussen het broeikaseffect en het hittegolven. De bevinding is koren op de molen van organisaties die de Amerikaanse regering voor de rechtbank willen dagen omdat die blind blijft voor het broeikaseffect.
In een studie in het decembernummer van Nature zeggen Peter Scott en zijn collega’s van het Britse Hadley Centre for Climate Prediction and Research dat ze het zeer waarschijnlijk achten dat menselijke invloed op zijn minst het risico heeft verdubbeld op extreme weersomstandigheden, zoals de Europese hittegolf van 2003. Volgens het Hadley Centre waren de temperaturen in Europa toen de hoogste sinds 500 jaar. Alleen al in Frankrijk zijn die zomer 14.000 mensen meer gestorven dan tijdens andere zomers.

Hoewel in het verleden verschillende wetenschappers al een sterke link tussen de toename van broeikasgassen en extreme weersomstandigheden hebben gesuggereerd, is de studie van Scott de eerste die een link aantoont met een specifieke gebeurtenis. Scott en zijn team berekenden de kans op een hittegolf in omstandigheden met en zonder menselijke activiteiten. Scott besluit dat deze activiteiten, waaronder de uitstoot van broeikasgassen, de kans op een hittegolf op zijn minst verdubbelen.

In een ander artikel in Nature vragen wetenschappers zich af wie verantwoordelijk is voor de hittegolf van 2003 en dus compensatie moet betalen aan de slachtoffers, aangezien de hittegolf blijkbaar een gevolg is van menselijke activiteiten. We zullen steeds meer rechtszaken zien over de uitstoot van broeikasgas, ze zijn al begonnen, schrijven fysicus Myles R Allen van de Universiteit van Oxford en Richard Lord, advocaat aan de Brick Court Chambers in Londen. Vorige zomer nog spanden acht Amerikaanse staten en New York City een proces in tegen vijf Amerikaanse energiebedrijven over hun bijdrage aan de klimaatverandering.

Op 5 december hebben Amerikaanse milieuorganisaties aangekondigd dat ze het Environmental Protection Agency (EPA) van de federale regering vervolgen voor zijn voortdurend falen om actie te ondernemen tegen de opwarming van de aarde. De regering-Bush wil nog eens vijf jaar studies en onderzoeken, terwijl de wereld steeds verder opwarmt en gewone burgers de prijs betalen, zegt Gary Cook, klimaatverantwoordelijke van Greenpeace USA. We vragen de rechtbank om tussen te komen en het EPA op te dragen om Amerikaanse milieuwetten af te dwingen en actie te ondernemen om de opwarming van de aarde aan te pakken.

Op de tiende VN-conferentie over Klimaatverandering in Buenos Aires heeft de Amerikaanse regering deze week haar beslissing verdedigd om het Kyoto Protocol, dat in februari 2005 van kracht wordt, niet te ondertekenen. De Amerikaanse vertegenwoordiger op de VN-top, Harlan Watson, zou volgens verschillende media hebben toegegeven dat de VS in 2012 maar liefst 15 procent meer broeikasgassen zullen uitstoten dan in 1990. (KC/MM)


Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.