Schone graffiti veroveren Europese wijk

De milieuorganisatie Greenpeace voert in de Europese wijk actie met een opmerkelijke nieuwe techniek: “schone graffiti”. Boodschappen worden aangebracht op muren en trottoirs zonder verf of spuitbussen, maar simpelweg met stoom.
Het principe, dat ook wel “omgekeerde” graffiti genoemd wordt, is nog het beste te vergelijken met boodschappen als “Was mij”, die met de vinger op vuile auto’s en vrachtwagens geschreven worden. Door middel van stoom onder hoge druk kan precies hetzelfde effect bereikt worden op vuile muren of voetpaden.
“Het ziet er niet alleen erg goed uit”, zegt Joeri Thijs, de verantwoordelijke voor de Transportcampagne bij Greenpeace. “Maar het laat ons ook toe om onze boodschap te verkondigen op een perfect legale manier. Uiteindelijk doen we niet meer dan het trottoir schoonmaken.”

Minder CO2


De techniek is al langer bekend bij graffitiartiesten, die er heuse kunstwerken mee maken. Greenpeace gebruikte de omgekeerde graffiti voor het eerst in Londen om de protesteren tegen de uitbreiding van Heathrow. Ook bij de actie in Brussel draait het allemaal om transport, met slogans als “Merkel, Sarkozy, driving climate change”.
“We willen de Europarlementsleden overtuigen om voor strenge normen te stemmen rond de CO2-uitstoot van wagens”, zegt Thijs. “Momenteel ligt onder druk van de autolobby een zwakke regelgeving voor, en het parlement dreigt die nog verder af te zwakken. Als dat gebeurt, zou dat niet alleen een gemiste kans zijn in de strijd tegen de klimaatverandering. Het betekent voor de consument ook een gemiste kans op auto’s die zuiniger met brandstof omgaan.”
De komende weken stemt de Milieucommissie van het Europees Parlement over de CO2-regels voor auto’s. “Europa heeft al op verschillende internationale vergaderingen aangekondigd dat het een voortrekkersrol zal spelen in de strijd tegen de opwarming van de aarde”, zegt Thijs. “Eigenlijk is deze regelgeving de eerste test van die goede voornemens in de praktijk. Nu komt het erop aan vooruit te denken, en voor één keer de nationale industrie en de makkelijkste kortetermijnoplossing niet te laten primeren.”
Om te bewijzen dat er technologisch oplossingen bestaan, organiseert Greenpeace ook een parade van auto’s met een CO2-uitstoot van minder dan 120 gram per kilometer. Dat is de norm die de milieuorganisatie graag tegen 2012 verplicht zou zien als gemiddelde voor de autobouwers. “Deze auto’s vormen het levende bewijs dat de auto-industrie wel over de nodige technologieën beschikt, maar liever brandstofverslindende modellen verkoopt dan zuinige.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.