Slavernij voortaan bestraft in Mauritanië

In Mauritanië heeft het parlement unaniem een wet goedgekeurd die slavernij bestraft met een gevangenisstraf tot tien jaar. SOS Slavery, een Mauritaanse antislavernij groep, reageert opgelucht, maar de Anti-Slavery International Group vindt het wetsvoorstel te zwak.
Sinds 1981 is de slavernij in Mauritanië afgeschaft, maar in de huidige realiteit valt daar niet veel van te merken. SOS Slavery spreekt zelfs van 600.000 slaven, bijna 20 procent van ‘s lands totale bevolking, hoewel de BBC die cijfers moeilijk kan bevestigen. De meeste gevallen situeren zich in geïsoleerde dorpen, verspreid over het land. Het gaat dan over slavernij onder de vorm van gedwongen arbeid.  
Na jarenlange ontkenning door de overheid, wordt er nu eindelijk werk gemaakt van een wetgeving om de illegale slavernij aan te pakken.
President Sidi Mohamed Ould Cheikh Abdallahi, de eerste democratisch verkozen president na 20 jaar dictatuur, beloofde na zijn verkiezing in maart om de wetgeving te verstrengen en ex-slaven te helpen.

Moderne vormen van slavernij


“Nu hebben we een wet die niet alleen slaven verdedigd, maar ook slavendrijvers bestraft en dat is een belangrijke verandering”, zegt Boubacar Ould Messaoud van SOS Slavery.
Ook de Anti-Slavery International Group verwelkomt de nieuwe wet, maar vindt dat de overheid belangrijke vormen van moderne slavernij – gedwongen huwelijken, contractarbeid en slavernij door schulden - buiten beschouwing heeft gelaten. Bovendien is de strafmaat veel te laag - 30 jaar zou de maximumstraf moeten zijn – en tenslotte dient de nieuwe wetgeving ervoor te zorgen dat slachtoffers schadevergoedingen kunnen krijgen.

Bronnen:


Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.